Početna

ŽUPNI URED SV. JURJA MUČENIKA

Stjepana Radića 5

48350 ĐURĐEVAC

UREDOVNO VRIJEME:

od UTORKA do PETKA:

 08:00 – 10:00

 

Ponedjeljkom ured ne radi. Svećenika, osim u uredovno vrijeme, možete tražiti i poslije svake Sv. Mise.

Zbog „COVID situacije“  molimo Vas  da sve ono što se može obaviti telefonom (048/813 – 430), da se obavlja na taj način! Naravno da za prijavu sprovoda ili sakramenata (krštenje, vjenčanje) te za izdavanje potvrda ili dokumenata potrebno je osobno doći. No, ostale upite ili upis misa, obavite telefonski u radno vrijeme župnog ureda! Ulazak u ured neka bude izuzetno kratak i uz obavezno nošenje maske te dezinfekciju ruku!

SAMO ZA HITNE SLUČAJEVE:
(pohod bolesniku ili smrtni slučaj)
098/ 181 66 98   ili  098/ 908 51 34

Dušni dan – kolekta na groblju

Objavljeno 03. 11. 2020.

Život, kakvim ga mi poznajemo ovdje na zemlji završava smrću, završetkom i odlaskom s ovoga svijeta. Otišli su. Nama se čini da je to kraj. Mi Dušni dan nazivamo i danom mrtvih. Dan mrtvih? Ni blizu! Danas je dan živih! Danas posjetom našim pokojnima, Svetom misom i molitvom za njih postajemo svjesni da oni ipak nisu nestali zauvijek, nego da su samo promijenili način života. Kako molimo i u misnom predslovlju za pokojne: „Tvojim se vjernima život mijenja, a ne oduzima…“

HOLYWIN – Bdijenje uoči svetkovine Svih svetih

Objavljeno 01. 11. 2020.

U subotu – posljednjeg, 31. dana mjeseca listopada – župljanima se od 17:00 sati pružila prilika za svetu ispovijed kao svojevrsna duhovna priprava za svima nam dragu i značajnu svetkovinu Svih svetih i Dušni dan. Nakon svete Mise u 18:00 sati, u župnoj je crkvi održan i duhovni program i bdijenje koje je u posljednje vrijeme postalo poznato i kao „Holywin“ (s engleskog prevedeno znači: „Svetost pobjeđuje!“) što označava kršćansku alternativu previše uvriježenoj i konzumerističkoj američkoj „Noći vještica“ ili Halloween-u.

Predstavljanje knjige vlč. Đure Zrakića

Objavljeno 30. 10. 2020.

U nedjelju, 18. listopada 2020., u našoj je župi gostovao vlč. Đuro Zrakić. Vlč. Đuro je svećenik preko 50 godina, a ujedno je i književnik koji se za vrijeme svoga studija i čitavog svećeničkog života bavio i literarnim radom. Najpoznatiji roman mu je „Svi me vole samo tata ne“.

50 godina svećeništva patra Ignaca Čižmešije u Mičetincu

Objavljeno 04. 10. 2020.

Danas smo u Mičetincu uz proštenje Anđela Čuvara, zaštitnika kapele u Mičetincu, slavili jedan veliki jubilej – ZLATNU MISU – 50 godina svećeništva našeg domaćeg sina, Isusovca, patra Ignaca Čižmešije, koji je svoju Mladu misu slavio u rodnom Mičetincu prije točno 50 godina, 5. srpnja davne 1970. godine.

 

Zaziv duha svetoga uz početak školske godine

Objavljeno 03. 10. 2020.

Započela je nova školska, vjeronaučna, ali i nova pastoralna godina – nove priprave za sakramente Prve Pričesti, Krizme, župne kateheze, susreti za mlade, probe zborova itd. Na sva ta naša nova zajednička nastojanja u nedjelju 27. rujna u 11:00 sati zazvali smo darove Duha Svetoga. Tu su nove knjige, neispisane bilježnice i dobre nakane da ove godine postignemo još bolji uspjeh i to ne samo u znanju, nego i u vladanju.

vlč. Filip Jakupec

Zovem se Filip Jakupec, rođen sam 11.5.1995. u Koprivnici, a dosad sam živio u Pitomači s roditeljima i dvije godine mlađim bratom. Osnovnu sam školu završio u Pitomači, a Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Virovitici.

Poziv sam nejasno osjetio već sa 7 godina, kada sam prvi put imao svoje „djetinje mise“ u krugu obitelji. Privlačio me i zanimao lik svećenika na oltaru. U petom razredu tadašnji me kapelan vlč. Ivica Puškadija ml. pozvao da postanem ministrant i tako počinjem svakodnevno služiti kod oltara, sve češće biti prisutan u životu Župe sv. Vida Mučenika u Pitomači te je naposljetku Crkva postala kao moja druga obitelj. Žarko sam želio Bogu biti što bliži i što potpunije Mu pripadati te sam se stoga zapitao je li možda svećeništvo moj životni poziv. U tom ponekad mirnom, a ponekad burnom nalaženju pravog životnog smjera svoju su mi podršku davali roditelji i prijatelji preko kojih mi je – vjerujem – govorio Bog.

Taj je put svoj vrhunac dosegnuo upisom na Katolički bogoslovni fakultet i ulaskom u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu 2014. godine. Tamo sam studirao prve dvije godine, a onda me poglavari šalju na studij preostale tri godine u Rim na Papinsko sveučilište Gregorianu i u Kolegij Germanicum et Hungaricum.

Za đakona sam zaređen 28. rujna 2019., a moj se đakonski pastoralni praktikum odvio u Župi sv. Ilije Proroka u Sv. Iliji pod mentorstvom preč. Izidora Fereka. Nakon tih nekoliko mjeseci, za svećenika sam Varaždinske biskupije, zajedno s dosadašnjim đurđevačkim đakonom vlč. Lovrom Biškupom, zaređen 13. lipnja 2020. godine. Mladu sam Misu sa svojom obitelji i dragim župljanima Župe sv. Vida svečano proslavio 28. lipnja 2020., neizmjerno zahvalan svima, a ponajviše dotadašnjem pitomačkom župniku vlč. Ivici Puškadiji st., sestrama Služavkama Malog Isusa i tadašnjem kapelanu vlč. Karlu Kruljcu.

Uzbuđen sam na početku svoje kapelanske službe u Župi sv. Jurja u Đurđevcu. Nadam se da ćete me prihvatiti i sa mnom biti strpljivi, a napose sada, na samom početku. S Božjom ću se pomoći truditi i župniku i svima vama biti na usluzi i raspolaganju da tako uzmognemo zajedno slaviti Gospodina kao Njegova obitelj – u Đurđevcu!

Vidimo se!

Predstavljanje novog kapelana

U nedjelju, 23. kolovoza 2020. godine, na svim misana u teritoriju naše župe, predstavili smo našeg novog župnog vikara(kapelana), vlč. Filipa Jakupca. Izrazili smo mu lijepe želje dobrodošlice te ga raširenih ruku i srca, radosno dočekali. Nakon tri „gladne“ godine, po dekretu mons. Bože Radoša, poslan nam je vlč. Filip. Nadamo se da ćemo lijepo s njime surađivati, te da će život u našoj župi i pastoral iznova procvasti i oživjeti novim elanom.

Sveti Rok

U nedjelju, 16. kolovoza 2020. godine, tradicionalno smo proslavili blagdan sv. Roka u kapelici sv. Rozalije u Basaričekovoj ulici. Svečano misno slavlje s početkom u 11:00 sati predslavio je vlč. Marko Rac. U svojoj propovijedi vlč. Rac se pomoću Božje Riječi dotakao života sv. Roka, te nas pozvao na povjerenje i vjernost Bogu kakvo je imao sv. Rok. Misno slavlje uzveličao je i naš mješoviti zbor.

Župno klanjanje

U subotu, 1. kolovoza 2020. godine, proslavili smo svečan dan župnog klanjanja. Župno klanjanje se slavi kako bi svakoga dana jedna župa naše biskupije bila pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Svečanu župnu sv. Misu s početkom u 11:00 sati predslavio je vlč. Tomislav Kralj, donedavni župnik u župi Bistra(Zagrebačka nadbiskupija). U svojoj propovijedi vlč. Kralj nam je objasnio važnost klanjanja pred Presvetim, te koliku nam važnost to nosi u našim životima.

Sveta krizma u našoj župi

U petak, 10. srpnja 2020. godine, u našoj je župi proslavljeno svečanost podjele svete krizme našim krizmanicima. Ove je godine sakramentu pristupilo 68 osmaša iz naše župe. Tijekom čitave godine su se pripremali kroz vjeronauk za ovaj svečan trenutak. Ovim se putem zahvaljujemo svim roditeljima i obitelji na podršci, kolegijalnosti i pomoći, iako su vladale stroge mjere dane od civilnog stožera u ovom vremenu epidemiološke situacije u našoj državi.

Prva pričest u našoj župi

U nedjelju, 5. srpnja 2020. godine, odvijala se svečana podijela sakramenta Prve svete Pričesti. Ove godine sakramentu je pristupilo 47 djece iz naše župe. Tijekom čitave školske godine su se pripremali za ovaj sakrament. Ovim putem se i zahvaljujemo svim roditeljima i obiteljima na podršci i kolegijalnosti veze pripreme i samoga slavlja, iako smo bili pod utjecajem stožernih mjera u vrijeme ove epidemiološke situacije.

Župni mješoviti zbor „Georgius“ pjevao svečanu misu zahvalnicu u župi Sv. Vida

22. lipnja 2020. naš župni mješoviti zbor „Georgius“ je u varaždinskoj župi Sv. Vida pjevao svečanu misu zahvalnicu povodom svećeničkog ređenja i Mlade mise našeg donedavnog đakona vlč. Lovre Biškupa. Euharistijsko slavlje predvodio je upravo vlč. Lovro, a naš župnik vlč. Marko Rac u propovijedi je istaknuo kako trebamo osvijestiti važnost svakodnevne zahvalnosti Bogu, ali i to da je potrebno međusobno zahvaljivanje ljudima koji nas okružuju i čine naš život boljim.

Proslava Tijelova 2020. godine

U četvrtak, 11. lipnja 2020. godine, proslavili smo blagdan Tijelova (Tijela i Krvi Kristove). Vlč. Marko Rac nam je u svojoj homiliji pojasnio važnost blagdana, ali i pokazao važnost čašćenja najveće tajne naše vjere, Presvetog sakramenta. Poslije jutarnje svete mise održala se svećana tijelovska procesija u parku kod župne crkve.

Župnik vlč. Marko Rac proslavio 10 godišnjicu svećeništva

U ponedjeljak 8. lipnja u Župi svetih Kuzme i Damjana u Kuzmincu okupili su se svećenici Zagrebačke crkvene pokrajine koji ove godine slave deset godina od ulaska u sveti red svećeništva. Pod geslom: “Hvala Bogu koji nas u Kristu uvijek proslavlja te širi po nama na svakome mjestu miris svog spoznanja.” (2Kor 2,14) zahvalno su se svog jubileja prisjetili iz Bjelovarsko-križevačke biskupije: vlč. Kristijan Bogdan, žpk. u Tomašici i Hercegovcu; vlč. Darko Rogina, žpk. u Rakovcu; vlč. Josip Starčević, žpk. u Novoj Rači i Nevincu.

Oproštaj od đakona vlč. Lovre Biškupa

U nedjelju, 31. svibnja 2020. godine, oprostili smo se od našeg đakona Lovre Biškupa, koji je kroz ovih nekoliko mjeseci pomogao našoj župi i  župnoj zajednici. Kroz zadnjih 8 mjeseci vlč. Lovro je vršio službu đakona u našoj župi sv. Jurja. Kroz služenje Crkvi i Bogu, te uz pomoć svoga mentora vlč. Marka Raca, pripremao se za svoje daljnje življenje u svećeništvu, ali i za rad na župi.

Poštovani roditelji ovogodišnjih krizmanika!

Vezano uz situaciju sa koronavirusom, naš varaždinski biskup mons. Bože Radoš u više je navrata razgovarao sa svim dekanima i čuo razmišljanja mnogih župnika oko slavlja krizme u našim župama. Jučer je izdao Pismo u kojem navodi da slijedom popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa koje je nastupilo u našoj zemlji možemo konkretno planirati navedena liturgijska slavlja.

Budući da HITNO moramo javiti u Biskupiju prijedlog novog datuma slavlja krizme u našoj župi, ovom obavijesti sazivam HITNI RODITELJSKI SASTANAK kako bismo zajedno dogovorili termin slavlja.

Sastanak će biti u nedjelju, 24. svibnja 2020. u 20:00 sati (nakon večernje Svete mise) u župnoj dvorani!!

Hvala na razumijevanju i odazivu!

Božji blagoslov!

Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama

Objavljeno 02. 05. 2020.

Dragi župljani, suradnici i prijatelji!

Donosim vam obavijesti za sutrašnju nedjelju, od kada je dopušteno slaviti mise s narodom, ali po točno određenim odredbama i okolnostima koje točno možete proučiti u prilogu ove objave. Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19.

Boravak u crkvi i u drugim molitvenim prostorima se mora organizirati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje sudionika (vjernika, svećenika i liturgijskih poslužitelja) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

Đurđevo – blagdan sv. Jurja mučenika

Objavljeno 22. 04. 2020.

Skoro cijelo korizmeno vrijeme proveli smo više u obiteljskim domovima nego u javnim prostorima, crkvama ili na radnim mjestima. Ali ne svojom voljom, već iznenadnim čudnim gostom – Korona virusom. Ovaj gost, koji je pohodio cijeli svijet, prisilio nas je na ono što nismo mogli ni pomisliti i na ono što bi svatko od nas prije rekao: „To je nemoguće!“ Ovaj čudni posjetitelj usporio je naš hod i prisilio nas na razmišljanje o nama samima i na to koliko smo bili zaokupljeni površnim, i to uglavnom, zemaljskim stvarima. Zatvorio je ne samo bolesnike u bolnice, već i zdrave, mlađe i starije, u obiteljske domove, samoizolacije i karantene.

Blagoslov jela u obitelji

Dragi vjernici, braćo i sestre!

U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu. Vazam je Kristov doista mnogostruko povezan s blagovanjem. U prvom redu, preko Euharistije, koju je Isus ustanovio na posljednjoj večeri. Pošto je s apostolima blagovao staru Pashu, ustanovio je novu Pashu svoga tijela i krvi pod prilikama kruha i vina, i dao im da jedu i piju. To kršćani čine njemu na spomen. Ovo najuzvišenije jelo prelijeva se od punine svoga blagoslova na svako jelo koje se blaguje uz molitvu i zahvaljivanje. Tako svaki vjernički obrok dobiva euharistijsko značenje.

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka), predstojnik ili predstojnica redovničke kuće, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način:

Predmolitelj:

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Svi se prekriže i odgovore:

Amen.

Predmolitelj:

Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.

Oče naš…

Predmolitelj:

Svemogući Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha. Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja… da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Svi se prekriže govoreći:

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Dragi župljani, suradnici i prijatelji!

Vazmeno je trodnevlje. Ulazimo u vrhunac liturgijske godine, u vrijeme u kojem je Krist svojom smrću uništio našu smrt i svojim uskrsnućem obnovio naš život. Ove godine slavlje Velikog tjedna i Uskrsa imaju posebno značenje zbog strašne pandemije Covid-19, koja je pogodila cijeli svijet. Jučer je završila korizma, ali nažalost ne i ona u koju smo bili prisiljeni ući ovom zaraznom bolešću i ovim trenutnim stanjem koje nas sve pogađa. Ta „korizma“ i dalje ostaje i dalje svi zajedno moramo poštivati pravila. To naravno ometa normalno odvijanje liturgijskih slavlja Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja koje je pred nama.

Srećom, Bog se ne da ograničiti. Boga se ne slavi samo na jednom mjestu. Ne slavi ga se samo u crkvama i kapelama. Sada, u ovom teškom vremenu, je na potezu toliko spomenuta „kućna – obiteljska crkva“. Da mi sami, poput prvih kršćana u zajedništvu vjere, međusobne ljubavi i povjerenja iskazujemo Bogu slavu. Da kroz molitvu, dobra djela, kroz post i opraštanje, jedni drugima postanemo bliži. Jer, ne zaboravimo, ako smo dvojica ili trojica u Njegovo Ime, On je itekako među nama prisutan.

Sveto je vrijeme. Ne gubimo smjelosti biti oni koji su zahvalni i koji svoju zahvalnost žive po mjerilima našeg Spasitelja. Prepoznajmo Isusa kao istinski život. Prepoznajmo Isusa kao onoga koji je jedini naš kralj i vladar. Prepoznajmo Isusa kao onoga koji je došao osloboditi nas i nanovo sagraditi hram u nama i uskliknimo mu:

 Pomozi! Pomozi nam u našem životu i u našim životnim patnjama i bolima. Pomozi nam u našim lutanjima. Pomozi nam iznjedriti hrabrost i odvažnost svjedočanstva vjere. Pomozi nam Spasitelju da živimo sveto u ovom vremenu ispunjajući tvoju volju i živeći sveto i zahvalno za žrtvu ljubavi koju si prinio za naše otkupljenje.

Neka ovi sveti dani budu posvećeni u vjeri. Pripravimo se dostojno.

U 17:00 sati, kako stoji po rasporedu u Glasniku naše župe, slavio sam Obrede velikoga petka zajedno s našim bogoslovima, imajući u mislima svakoga od vas. U vrijeme slavlja Svete mise ili kojeg drugog obreda ili pobožnosti, nastojte u tim trenucima biti u molitvi, povezani u Duhu. Veza u Duhu je jača od bilo koje fizičke veze! Imajte vjere da je Isus tu među vama, ali i to da je On Gospodar svih događanja i situacija.   

Sve vas, dragi prijatelji, braćo i sestre, bez obzira što nećemo moći zajedno proživljavati ove najsvetije trenutke našega otkupljenja u našoj župnoj crkvi, uz svečane obrede, molim da se posvetimo dragom Bogu na poseban način. Da sada zaživi ona naša vjera, naše povjerenje u Krista, koji je ušao u Jeruzalem. Da uđe u naše živote. Da nam donese ohrabrenje, da nas ojača u vjeri i da nam pomogne kako bismo iz ovih teškoća što prije mogli izići ohrabreni, ali i obogaćeni istinskom vjerom i nadom u Božju prisutnost.

Želim vam svima puno strpljenja i obilje Božjeg blagoslova.

Bog vas blagoslovio!

Vaš župnik Marko

Dragi vjernici, braćo i sestre!

Danas, 27. ožujka u 18:00 sati Sveti Otac Franjo predvodit će molitvu ispred bazilike svetog Petra, pred praznim trgom, stoga pozivam sve koji mogu i žele da mu se pridruže u duhu posredstvom medija.
Tom prigodom Papa će sve blagosloviti s Presvetim i dati mogućnost primanja općeg oprosta.
Prijenos možete pratiti na prvom programu Hrvatske televizije, na LaudatoTV, putem kanala Vatican News te na Hrvatskom katoličkom radiju i prvom programu Hrvatskog radija.
Pojedinosti o oprostu koji se može primiti možete vidjeti na poveznici koju ovdje prilažem.
Ostanimo povezani u duhu i molitvi.
Uz Božji blagoslov, župnik Marko

OBAVIJEST O PRIVREMENOM UKIDANJU RADA ŽUPNOG UREDA, SVIH SVETIH MISA, SAKRAMENATA, PUČKIH POBOŽNOSTI, SASTANAKA I SVIH DOGAĐANJA U CRKVENIM PROSTORIMA

Zbog zakonskih zabrana, od danas, 19. 03. otkazuju se sve svete mise!


Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

 1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
 2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
 3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
 4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
 5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:
  a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;
  b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;
  c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
 6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
 7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
 8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.
 9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
 10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Zagreb, 19. ožujka 2020.

Preporuka za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti

Radovi na crkvi

Objavljeno 27. 02. 2020.

Kroz nekoliko godina sustavno obnavljamo unutrašnjost župne crkve te smo do sada temeljito obnovili i sanirali dotrajale dijelove krovišta, dio stolarije, pokrajnju (zimsku) kapelu, sakristiju, pjevački kor, zamijenili kompletne električne instalacije i rasvjetna tijela; a u jesen 2019. godine započeli smo sa sanacijom poda te smo do kraja 2019. uspjeli izvesti prvu fazu radova na sanaciji poda i pritom napraviti i podno grijanje po cijeloj crkvi, koje će sada biti prilagođeno grijanju čitavog prostora crkve. Isto tako i pod će od sada biti prilagođen svima, posebice starima, nemoćnima i bolesnima. Sve ove radove u iznosu preko milijun kuna smo uspjeli izvršiti uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, našega Grada Đurđevca te samih vjernika i mnogih donatora.

Pater Ivan Fuček, DI (1926.-2020.)

Objavljeno 14. 01. 2020.

Pater Ivan Fuček, svećenik i redovnik Družbe Isusove, rođen je u Đurđevcu 1. srpnja 1926. godine od roditelja Antuna i Barbare Fuček rođ. Kudumija. U rodom Đurđevcu je započeo svoje školovanje (od 1933. do 1938. godine) koje je nastavio u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu (1938.-1944.) gdje je i maturirao. U Družbu Isusovu je stupio 30. srpnja 1944. godine, a nakon završetka filozofskih i teoloških studija zaređen je za svećenika 30. srpnja 1955. godine. Disertacijom o Jurju Mulihu, isusovačkom misionaru iz 18. stoljeća, Fuček je 1960. godine stekao doktorat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je i habilitirao teologiju 1976. godine.

Održan godišnji susret Marijine Legije

Objavljeno 10. 12. 2019.

U nedjelju, 08. prosinca 2019. godine u 19:00 sati, održan je već tradicionalni godišnji susret Marijine Legije u župnoj pastoralnoj dvorani. Okupilo se 30-ak vjernika koji su, u zajedništvu sa članovima Marijine Legije, odali počast sv. Mariji kroz molitvu i pjesmu. Po završetku susreta uslijedilo je druženje i zakuska. Susret je završio u 21:00 sati.

Održana mjesečna dječja radionica

Objavljeno 09. 12. 2019.

U subotu, 07. prosinca 2019. godine, održana je mjesečna dječja radionica u župnoj pastoralnoj dvorani, a posebnost ovomjesečne radionice bio je i posjet sv. Nikole. Pošto su djeca kroz godinu bila marljiva u pastoralu i dobra u svakodnevnom životu, sv. Nikola im je donio razne darove. Po završetku su djeca ispratila sv. Nikolu uz pjesmu i veselje.

Tribina-predavanje o časnim sestrama rođenima u Đurđevcu

Objavljeno 26. 11. 2019.

Župa sv. Jurja mučenika i Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu održali su u nedjelju 24. studenoga 2019. godine u Župnoj pastoralnoj dvorani tribinu-predavanje o časnim sestrama rođenima u Đurđevcu. Župnik Marko Rac je kao domaćin pozdravio sve prisutne a predavanje su održali članovi Ogranka povjesničar Nikola Cik, potpredsjednik, Matija Vogrinčić, sakupljač starina i kolekcionar i Vladimir Miholek, predsjednik. U prethodnom istraživanju prikupili su biografske podatke o četrdesetak đurđevečkih djevojaka koje su osjetile poziv za redovništvo. Na životnu odluku većine njih najviše su utjecale časne sestre milosrdnice Družbe sv. Vinka Paulskoga, koje su vodile djevojačku školu u Đurđevcu od 1892. do 1909. godine. Sve djevojke pristupile su spomenutoj Družbi u Zagrebu, osim jedne koja je postala uršulinkom u Varaždinu. Dvije su časne sestre svojevremeno bile u samom vodstvu Družbe: Marija (s. Tekla) Delač, vrhovna glavarica Družbe u Zagrebu od 1939. do svoje smrti 1942., i Marija (s. Rafaela) Grašovec kao tajnica Družbe od 1945. do 1957. godine. Potonja je doktorirala filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1926. godine.

Održana radionica Župnog Caritasa

Objavljeno 25. 11. 2019.

U subotu, 23.11.2019.g. u Župnoj dvorani održana je, druga po redu ove školske godine radionica Župnog Caritasa. Tema ove radionice je bila izrada božićnih čestitki. Članovi Župnog Caritasa su pripremili temu i predloške za čestitke, a pozivu na dobrotvorni rad odazvali su se krizmanici i djeca koja svojim radom i izdvojenim vremenom žele pridonijeti pomoći župljanima u potrebi. U opuštenom i vedrom okruženju naši maldi su izradili čestitke te još jednom pokazali koliko možemo biti ponosni na njih. Sav prihod od prodaje čestitki namjenjen je našim župljanima u potrebi.

Druga radionica za djecu

Objavljeno 18. 11. 2019.

16.studenoga 2019. u 11:30 sati u župnoj dvorani održana je 2. radionica u ovoj vjeronaučnoj godini za djecu od prvog do osmog razreda na temu „Druga i treća Božja zapovijed“. Okupilo se 70-tak djece, a radionicu je animiralo i vodilo 10-tak naših župljana (roditelja, nastavnika, odgojitelja i vjeroučitelja).

Nagradni izlet dječjeg zbora i ministranata naše župe u Zagreb

Objavljeno 11. 11. 2019.

U srijedu, 30.10. 2019. , Dječji zbor i ministranti naše župe posjetili su grad Zagreb kao nagradu za svoj trud kroz pjevanje, čitanje i služenje na svetim misama. Na našem putovanju su nas pratili naš župnik Marko, voditeljice dječjeg zbora teta Marija i teta Marina, vjeroučitelj Branko i đakon Lovro. Iako smo ujutro još bili pospani, putovanje smo radosno započeli kroz molitvu i pjevanje.

Dušni dan – Đurđevac 2019.

Objavljeno 03. 11. 2019.

U liturgijskoj ili crkvenoj godini dan nakon svetkovine Svih Svetih slavimo i spominjemo se svih vjernika pokojnika. Dok se u svetkovini Svih Svetih spominjemo pokojnika koji su već spašeni, tj. koji se nalaze u nebeskom raju, a Crkva im u liturgijskoj godini i svom liturgijskom kalendaru na poseban način ne spominje ime, danas se spominjemo i onih pokojnika koji se još uvijek ne nalaze u nebeskom raju, dakle koji su u čistilištu i čekaju dan kada će ih Bog pripustiti u svoje vječno zajedništvo.

Radovi na župnoj crkvi

Objavljeno 01. 11. 2019.

U tijeku su radovi na našoj župnoj crkvi: trenutno zamjena kompletnih instalacija (žica, kablova, grla) na svim rasvjetnim tijelima (lusterima) koje su vrlo dotrajale. Zatvoren i kor župne crkve na par tjedana jer je takođeru kompletnoj obnovi jer je u vrlo lošem stanju. Još jednom zahvaljujem svima koji ste u ovo zadnje vrijeme darovali za potrebe radova i popravaka na našoj župnoj crkvi koja vapi za obnovom!

Lovro Biškup – životopis

Objavljeno 01. 11. 2019.

Obitelj Juraja i Marije Biškup iz Varaždina primila me je milošću Božjom 8. studenog 1995. godine kao svoje drugo dijete te me od samih početaka strpljivo upućivala i preporučivala samoj svetoj Obitelji Isusa, Marije i Josipa. Je li nebeski Otac već tada zadržao svoj pogled na meni pitam se s razlogom, jer među prvim željama tu je bez sumnje i san da budem Kristov bliži suradnik u liku katoličkog svećenika.

Pastoralno pismo biskupa Josipa Mrzljaka

Objavljeno 01. 11. 2019.

Hodočašće u Međugorje

Objavljeno 01. 11. 2019.

Dana 4., 5. i 6. listopada trajalo je naše župno hodočašće u Međugorje. U petak smo se okupili navečer u crkvi gdje je župnik blagoslovio naše hodočašće i hodočasnike i u 21 sat smo krenuli. Putovali smo kroz Hrvatsku i ujutro oko pola 7 smo stigli u Međugorje. Po dolasku smo se, nakon kratkog odmora, zaputili na brdo Križevac na kojem smo bili do 12 sati.

Župno hodočašće Gospi Žalosnoj

Objavljeno 01. 11. 2019.

U nedjelju, 15. rujna 2019. godine, održano je već tradicionalno hodočašće u kapelu Gospe Žalosne u polju. Oko 50-ak župljana, predvođeni župnikom, krenuli su pješke u jutarnjim satima na hodočašće, te su pjevajući, moleći i razmatrajući otajstva krunice podali čast Majci Božjoj.

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Mičetincu

Objavljeno 15. 10. 2019.

U nedjelju 13.10.2019. godine u kapelici Anđela čuvara i Ivana Krstitelja u Mičetincu obilježen je Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, te proštenje Anđela čuvara. Na misnom slavlju, koje su predvodili župnik Marko Rac i đakon Lovro Biškup, učenici su kroz recitacije i pjesme zahvalili Svevišnjem na kruhu i ostalim jesenskim plodovima kojima nas je nagradio ove godine.

Film iz misija: Pogled srcem

Objavljeno 15. 09. 2019.

Prošlo je pet mjeseci otkako sam se vratila iz Meksika, no prizori nasmiješenih lica Indijanki i zvuci tihog šaputanja planinskih šuma još uvijek me prate u mojim snovima. Jednogodišnje pripreme u okviru naše zajednice: “Misije već jesmo“, pripremile su Ivu, Ivanu i mene ne samo na misionarsko djelovanje u Meksiku, već nam je pomoglo razumjeti da misionar ne znači otići na drugi kraj svijeta, nego donositi Radost bilo kojoj zajednici kojoj je poslan.

Neki doživljaji ostat će zapisani u našim srcima i biti otvoreni za čitanje samo u nekim posebnim trenucima. Druge smo imale prilike dijeliti s našim obiteljima, prijateljima, kao i na našim svjedočanstvima, jedno od kojih je bilo i u našoj župi početkom veljače. Još jednom zahvaljujem svima koji su došli i učinili me ponosnom pred svojim prijateljicama misionarkama i časnom sestrom Damjanom, voditeljicom naše misionarske zajednice. Bilo je zaista posebno biti dočekane i saslušane s toliko koncentracije, topline i podrške.

Za one koji nisu bili u mogućnosti doći, kao i za one koji bi se htjeli podsjetiti, napravile smo kratak amaterski dokumentarni film Pogled srcem  – misije u Meksiku kojeg možete pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=zCNwbEmE_rw&t=511s. Ne zaboravite staviti titlove na hrvatskom (mali kotačić u donjem desnom dijelu videa > titlovi)!

Da podsjetimo, živjele smo kao odgojiteljice u internatu kuće Laure Vicuñe školskog salezijanskog centra u seocu Matagallinas na planini Sierre Mixe, na čijim prostorima stoljećima živi pleme Mixe (čitaj Mihe). Film govori o načinu života djevojaka u internatu, kao i o nekim važnim aspektima našeg iskustva u Meksiku.

Radionica povodom Uskrsa

Objavljeno 03. 04. 2019.

U srijedu, 13.ožujka Odjel za učenike s teškoćama u razvoju ugostio je učenike Strukovne škole Đurđevac i članove Župnog caritasa. Razlog posjeta je bila radionica povodom Uskrsa. Radionicu gline vodila je učiteljica Sanja Flajs-Vidaković, a članovi Župnog caritasa i učenici su izrađivali glinene uskršnje ovčice. U mirnom, a opet veselom ozračju nastali su prekrasni radovi. Nakon radionice druženje se nastavilo u ugodnoj atmosferi.

Hodočasnici iz Dalmacije boravili u našoj župi

Objavljeno 03. 04. 2019.

Dana 24. i 25. ožujka 2019. u našoj su župi boravili hodočasnici iz Dalmacije iz mjesta Petrčane kod Zadra. U naš grad su stigli u subotu poslije podne. Hodočasnici su bili smješteni po obiteljima koje su ih dočekale na Trgu svetoga Jurja. Nakon smještaja i okrjepe kod obitelji domaćina, slijedio je obilazak Đurđevačkih peski. Po povratku s peski gosti su imali slobodno vrijeme koje su neki iskoristili za šetnju gradom i upoznavanje grada.

Korizmeni susret svećenika

Objavljeno 24. 03. 2019.

U četvrtak, 14. ožujka 2019., naša je župa bila domaćin svećeničkog susreta Varaždinske biskupije u zajedništvu s našim biskupom monsinjorom Josipom Mrzljakom. To je korizmeni susret svećenika po arhiđakonatima (pokrajinama) biskupije. Naša biskupija ima 3 arhiđakonata, a naša župa pripada Podravskom arhiđakonatu čiji je susret ove godine bio kod nas u Đurđevcu.

Predstavljeni ovogodišnji prvopričesnici

Objavljeno 24. 03. 2019.

Na misama u deset sati u nedjelje 10. i 17. ožujka u crkvi sv. Jurja mučenika u Đurđevcu su se predstavljali naši ovogodišnji prvopričesnici. Ove godine će na prvu svetu pričest pristupiti oko 90 prvopričesnika. Na misama je bilo svečano, a za to se pobrinuo naš dječji zbor predvođen tetama Marijom i Marinom.

Radionice „Župnog caritasa“

Objavljeno 05. 03. 2019.

U našoj župi se održavaju jednom mjesečno (subotom) radionice „Župnog caritasa“. To je prilika da se vlastitim angažmanom, radom i izdvajanjem vremena učini nešto za najpotrebitije u našoj zajednici. Kao što smo više puta imali priliku podržati ovakve inicijative svojim novčanim prilogom nakon nedjeljnih euharistijskih slavlja, nudi se i prilika svakome od nas da konkretnim djelima služenja pomaže potrebite.

Spomendan BDM Lurdske

Objavljeno 05. 03. 2019.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi  skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Mješoviti zbor Georgius održao koncert božićnih skladbi

Objavljeno 08. 01. 2019.

U nedjelju, 6. siječnja 2019. godine na blagdan Tri kralja mješoviti zbor Georgius župe sv. Jurja Mučenika iz Đurđevca održao je koncert božićnih skladbi. Uz tradicijske božićne zborske skladbe, na repertoaru su se našle i božićne skladbe zaboravljenog đurđevačkog skladatelja i orguljaša s početka 20. st. Franje Glada.

Pjevački zbor Georgius snimio koncert božićnih pjesama

Objavljeno 17. 12. 2018.

Na poziv Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije, pjevački zbor Georgius je u subotu, 15. prosinca 2018. snimio koncert božićnih pjesama za Varaždinsku televiziju i Laudato TV. Voditeljica zbora dr. sc. Ivana Senjan odabrala je repertoar od 12 četveroglasnih skladbi božićne tematike, među kojima su se našle i dvije zaboravljene skladbe đurđevačkog skladatelja, orguljaša i crkvenog glazbenika s početka 20. st., Franje Glada.

Susret mladih iz Đurđevačkog dekanata

Objavljeno 12. 12. 2018.

U subotu, 8.12.2018., u našoj župi održan je dekanatski susret mladih. Na susretu su sudjelovali mladi iz Pitomače, Kalinovca, Kloštra Podravskog i Đurđevca, a pridružilo se i nekoliko mladih iz župe Vrije. Susret je vodio vlč. Karlo Kruljac, kapelan iz Pitomače, koji je na razini cijelog dekanata zadužen za pastoral mladih.

Posjet Područne škole za djecu s teškoćama u razvoju

Objavljeno 12. 12. 2018.

U petak, 7.12. 2018., župni suradnici i Ivana Domović, predsjednica župnog caritasa, posjetili su Područnu školu za djecu s teškoćama u razvoju i razveselili djecu poklonima povodom spomendana sv. Nikole. Poklon za svako dijete je sadržavao po jednog anđela koje su izradila djeca na subotnjim humanitarnim radionicama.

Pjevački zbor „Georgius“ župe sv. Jurja Mučenika Đurđevac sudjelovao na Festivalu sv. Cecilije u Varaždinu

Objavljeno 06. 12. 2018.

Festival svete Cecilije Varaždinske biskupije održan je na nedjelju Krista Kralja 25. studenoga, a zborovanje u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM okupilo je crkvene pjevače iz 19 zborova iz svih krajeva naše biskupije. Na poziv i u organizaciji biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu i njezinog voditelja mo Anđelka Igreca, povodom blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvenih glazbenika, ove je godine tema festivala bila “Božansko milosrđe”.

Obnovljena kapela Anđela Čuvara i drugi sakralni objekti u Mičetincu

Objavljeno 18. 11. 2018.

Kao župna zajednica sa središtem u Đurđevcu nastojimo što bolje brinuti o potrebama svih naših filijala. To se odnosi i na materijalne potrebe sakralnih objekata koji se nalaze na području župe i grada Đurđevca. U našoj najvećoj filijali Mičetincu nalazi se kapela svetih Anđela Čuvara. U skladu s mogućnostima mještani u suradnji sa župnikom redovito održavaju i obnavljaju svoju kapelu.

Izlet pjevačkog zbora „Georgius“ u Daruvar

Objavljeno 19. 10. 2018.

U subotu, 13. listopada 2018. godine je novoformirani pjevački zbor „Georgius“ naše župe pod vodstvom voditeljice zbora prof. Ivane Senjan i vjeroučitelja Danijela Uldrijana bio na izletu u Daruvaru. Prvo mjesto koje su posjetili na putu od Đurđevca do Daruvaru bili su ribnjaci u Končanici. Zatim su obišli dvorac koji se nalazi u mjestu Dioš. Po dolasku u Daruvar najprije su se uputili u dvorac obitelji Janković koji plijeni pažnju svojim vanjskim i unutrašnjim uređenjem, a s poviješću zdanja upoznala ih je stručna voditeljica.

Proštenje Anđela čuvara i dani zahvale u  Mičetincu

Objavljeno 11. 10. 2018.

U  Mičetincu, 7. listopada 2018. godine, učenici Područne škole Mičetinac, njihov učitelj  Davor Šokec  roditelji učenika i svi mještani, te ostali župljani i gosti obilježili su Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ovom prilikom proslavljen je i blagdan Anđela čuvara. Tijekom misnog slavlja, koje je predvodio župnik Marko Rac, učenici su pjevali, recitirali o kruhu te prinosili darove zemlje i zahvaljivali se na njima.

Održana 8. radionica za djecu

Objavljeno 07. 10. 2018.

29. rujna 2018. u 11:30 sati u župnoj dvorani održana je 8. radionica za djecu od prvog do osmog razreda na temu „Anđeli čuvari“. Radionicu je animiralo i vodilo 15-tak naših župljana (roditelja, nastavnika, odgojitelja i vjeroučitelja).

Na početku susreta župnik Marko Rac pozdravio je sve  okupljene. Nakon toga je održano kratko predavanje na temu anđela, a nakon toga su djeca u župnoj dvorani podijeljena u tri dobne skupine izrađivala anđele i  plakate na temu anđela.

Međugorje 2018

Proštenje u kapeli Majke Božje Žalosne u polju

Spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne koji se slavi 15. rujna u našoj je župi tradicionalno proslavljen u istoimenoj kapeli u polju prema Mičetincu u nedjelju 16. rujna 2018. godine. Svetu misu u 11 sati slavio je domaći župnik vlč. Marko Rac. Jedan sat prije početka Svete mise u toj kapeli iz župne crkve u Đurđevcu krenuli su hodočasnici koji su pješice htjeli doći do kapele koja se nalazi u polju uz cestu koja vodi iz Đurđevca prema Mičetincu. Tradicionalno je Sveta misa u toj kapeli prikazana na nakanu za sve poginule hrvatske branitelje koji su dali svoj život za Domovinu u svim ratovima.

Spomendan svete Rozalije u kapeli u Basaričekovoj ulici

Objavljeno 14. 09. 2018.

Spomendan svete djevice Rozalije 4. rujna posebno se slavi u Đurđevcu u istoimenoj kapeli koja se nalazi u Basaričekovoj ulici. Ova kapela sagrađena je 1925. godinu na mjestu starijih kapela koje su stoljećima posvećene svetoj Rozaliji. Sa svojim vrijednim baroknim oltarima i lijepim položajem kapela privlači mnoštvo vjernika koji svake godine rado dolaze proslaviti spomendan svete Rozalije. Osim na blagdan svete Rozalije, sveta Misa u ovoj kapeli slavljena je i na blagdan svetog priznavaoca Roka 16. kolovoza kojem je posvećen jedan od pokrajnih oltara.

Hodočašće u Molve

Objavljeno 14. 09. 2018.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza naši župljani već tradicionalno hodočaste u svetište Majke Božje i župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u susjednoj župi u Molvama. Tridesetak hodočasnika ove je godine pješice krenulo iz župne crkve u Đurđevcu prema Molvama nakon blagoslova koji im je podijelio župnik vlč. Marko Rac. Pješačenje je bilo popraćeno molitvama, svetom krunicom i pjesmama. Hodočasnici su nosili križ iz đurđevečke župne crkve, a pošto su među hodočasnicima bile i članice Marijine legije nosili su i svoju zastavu. U Molvama su prisustovali svetoj Misi koju je predslavio naš varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.
Osim hodočasnika koji su pješačili mnogi su vjernici iz naše župe u Molve stigli i osobnim prijevozom. Toga dana je osim u Molvama bilo proštenje i u župi našega Đurđevačkog dekanata u Budrovcu gdje su također svetoj Misi prisustvovali mnogi naši župljani koji su se na taj način pridružili mnoštvu hodočasnika i vjernika koji su 15. kolovoza proslavili najveći Marijin blagdan.

Godišnje klanjanje u župi sv. Jurja

Objavljeno 08. 08. 2018.

Kao i svake godine i ove je 1. kolovoza bilo godišnje klanjanje (klečanje) u župi svetog Jurja u Đurđevcu. Presveti oltarski sakrament bio je izložen od 10 sati do svečane svete Mise u 11 sati, te ponovno poslije Mise do završnog blagoslova i svete Mise u 19 sati.
Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Nikola Markušić, župnik u Novome Virju. Bili su prisutni i drugi svećenici iz dekanata, a bila je prigoda i za svetu ispovijed. Osim svete Mise u 11 sati bila je i sveta Misa navečer u 19 sati kada je župnik vlč. Marko Rac na svečan način završio klanjanje i dao blagoslov s Presvetim.

Izražavamo zahvalnost svima koji su na bilo koji način doprinijeli i uveličali ovu župnu proslavu!

Hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Objavljeno 08. 08. 2018.

U subotu 28. srpnja 2018. godine župljani Župe svetog Jurja iz Đurđevca hodočastili su Majci Božjoj Bistričkoj u Hrvatsko nacionalno svetište u Mariji Bistrici. Tradicionalno naša župa hodočasti u Mariju Bistricu uz Aninsko proštenje pa je tako bilo i ove godine. Iz Đurđevca i filijali rano ujutro krenula su tri autobusa. Po dolasku u Mariju Bistricu u župnoj crkvi pozdravili su Majku Božju Bistričku u ophodu oko oltara. Zatim su sudjelovali u pobožnosti Križnog puta na bistričkoj Kalvariji te iskoristili priliku i vrijeme za svetu ispovijed. Sudjelovali su koncelebriranoj svetoj Misi koja je slavljena na otvorenom, a zajedno s hodočasnicima iz dvadesetak župa. Osim toga, u ranim poslijepodnevnih satima prisustvovali su Euharistijskom klanjanju u župnoj crkvi nakon čega je uslijedio oproštaj s Majkom Božjom Bistričkom uz molitve i pjesme te povratak domovima. Hodočasnike je predvodio župnik vlč. Marko Rac. Sa svim hodočasnicima i župljanima dijelom radost susreta s našom nebeskom Majkom u Mariji Bistrici.

Arheološka istraživanja na mjestu drevne crkve svetog Jurja

Objavljeno 19. 07. 2018.

Sredinom svibnja 2018. godine započela je treća sezona arheoloških istraživanja lokaliteta Đurđevec – Sošice, na mjestu koje je lokalnom stanovništvu poznato po toponimu Pri turnu ili Za turnom. Nastavak je to sustavnih istraživanja srednjovjekovne crkve svetog Jurja na mjestu srednjovjekovnog đurđevečkog naselja koje od 2016. godine provode djelatnici Muzeja grada Koprivnice na čelu s arheologom i ravnateljem Robertom Čiminom. Ove godine istraživanja vodi arheolog Ivan Valent.

Mons. dr. Juraj Batelja u Đurđevcu predstavio knjigu „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“

Objavljeno 07. 06. 2018.

Župa svetog mučenika Jurja iz Đurđevca u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Đurđevcu organizirala je u nedjelju 3. lipnja 2018. predstavljanje knjige pod naslovom „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“ čiji je autor mons. dr. Juraj Batelja, uvaženi hrvatski teolog, profesor i postulator postupka za proglašenje blaženim i svetim zagrebačkog nadbiskupa dr. Alojzija kardinala Stepinca.

 

Izlet župnog dječjeg zbora

Objavljeno 05. 06. 2018.

U petak, 1. lipnja 2018., je Župni dječji zbor zajedno sa voditeljima dječjih radionica bio na nagradnom izletu. Prvo odredište je bio prekrasan dvorac Trakošćan u kojem smo puno toga vidjeli i naučili. Ručak iz ruksaka smo uživali okruženi ljepotama prirode i jezera uz sam dvorac.

Proslava svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Objavljeno 03. 06. 2018.

Svečanim Misnim slavljem i Tijelovskom procesijom u Đurđevcu je u četvrtak 31. svibnja 2018. proslavljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. Svečano Misno slavlje u 10 sati predvodio je župnik vlč. Marko Rac uz nadahnutu propovijed i obrazloženje današnjeg slavlja.

Prva sveta Pričest u našoj župi

Objavljeno 30. 05. 2018.

U nedjelju 27. svibnja 2018. na svetkovinu Presvetog Trojstva u našoj župi bila je svečanost dijeljenja sakramenta Prve svete Pričesti. Ovo godine sakramentu Prve svete Pričesti pristupilo je 58 djece iz naše župe, učenici 3. razreda osnovne škole. Oni su se tijekom čitave školske i vjeronaučne godine pripremali za ovaj sakrament na školskom i župnom vjeronauku (katehezi) pod vodstvom župnika vlč. Marka Raca i vjeroučitelja gosp. Ivana Golubića.

Sveta Potvrda

Objavljeno 22. 05. 2018.

U subotu, 05. svibnja 2018., u našoj je Župi održano svečano slavlje dijeljenja sakramenta Svete Potvrde (krizme). Naši ovogodišnji krizmanici, njih 56, su se tijekom čitave školske godine intenzivno pripremali za primanje ovog sakramenta na redovitom školskom, a pogotovo na župnom vjeronauku koji su održavali vjeroučiteljica Marija Hodalić Peradin i župnik Marko Rac.

 

13. Festival Dobrog Pastira održan u Đurđevcu

Objavljeno 27. 04. 2018.

Varaždinska biskupija i Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata iste biskupije tradicionalno na 4. vazmenu nedjelju ili nedjelju Dobrog Pastira organiziraju Festival Dobroga Pastira. Time daju doprinos molitvama koje cijela Crkva toga dana upućuje za nova i postojeća duhovna zvanja. Trinaesti po redu Festival ove godine održan je u nedjelju 22. travnja u župnoj crkvi svetog mučenika Jurja u Đurđevcu s početkom u 16 sati. Geslo ovogodišnjeg Festivala bilo je  „Srce Isusovo, dobrote i ljubavi puno!“

 

Održana šesta radionica za djecu

Objavljeno 20. 04. 2018.

14. travnja 2018. u 11:30 sati u župnoj dvorani održana je šesta radionica za djecu od prvog do osmog razreda na temu „Sv. Juraj- zaštitnik župe Đurđevac“. Radionicu je animiralo i vodilo 15-tak naših župljana (roditelja, nastavnika, odgojitelja i vjeroučitelja).

 

Četvrti križni put po Župi – Cvjetnica 2018

Objavljeno 30. 03. 2018.

U nedjelju, 25. ožujka 2018., na blagdan Cvjetnice, župljani župe Đurđevac, zajedno sa župnikom vlč. Markom Racom, sudjelovali su na četvrtom po redu Križnom putu po našoj Župi. Put križa je ove godine išao do filijale Mičetinac. Započeo je uvodnom molitvom u župnoj crkvi. Vjernici su poniznim hodom u molitvi i pjesmi prolazili ulicama naše župe do filijale Mičetinac, te sabrano hodali Kristovim putem i predavali mu svoje boli, molitve i nakane. Križni put je završio sa misnim slavljem u Mičetincu u 18 sati.

 

Izložba starih molitvenika „Kruh nebeski“

Objavljeno 25. 03. 2018.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac otvorena je u petak 23. ožujka 2018. godine prigodna izložba starih molitvenika pod nazivom „Kruh nebeski“. Naziv izložbe potječe od naslova molitvenika koji je doživio više desetaka izdanja i u svakoj kući nalazi se barem jedan takav primjerak. Ideja o organiziranju ovakve izložbe proizašla je iz želje da se u korizmenom vremenu prisjetimo molitvenika kao knjižice koju su vjernici svakodnevno koristili.

 

Održana peta radionica za djecu

Objavljeno 22. 03. 2018.

17. ožujka 2018. u 11:30 sati u župnoj dvorani održana je peta radionica za djecu od prvog do osmog razreda na temu „Uskrsu ususret“. Radionicu je animiralo i vodilo 15-tak naših župljana(roditelja, nastavnika, odgojitelja i vjeroučitelja).

 

Povijesno predavanje o župnicima

Objavljeno 20. 03. 2018.

U nedjelju, 18. ožujka 2018., nakon večernje svete mise u Župnoj dvorani održalo se povijesno predavanje o župnicima koji su djelovali u Đurđevcu. Predavanje su pripremili naši župljani Nikola Cik i Matija Vogrinčić.

 

Održana četvrta radionica za djecu

Objavljeno 05. 03. 2018.

24. veljače 2018. u 11:30 sati u župnoj dvorani održana je četvrta radionica za djecu od prvog do osmog razreda na temu „Korizma u našim obiteljima“. Radionicu je animiralo i vodilo 20-tak naših župljana(roditelja, nastavnika, odgojitelja i vjeroučitelja).

 

Cjelovečernji koncert muškog okteta „Sveti Juraj“

Objavljeno 08. 01. 2018.

Dana 6. siječnja, na blagdan Tri kralja u crkvi sv. Jurja u Đurđevcu u 19.00h održan je cjelovečernji koncert muškog okteta „Sveti Juraj“. Koncert je organizirala župa sv. Jurja mučenika Đurđevac, na čelu sa župnikom, velečasnim Markom Racom. Gost koncerta je bio zbor mladih „Anastasis“ iz Sesvetskog Kraljevca koji je izveo nekoliko sakralnih skladbi različitih stilova, a voditeljica zbora je Ivana Mežnarić. U prepunoj crkvi oktet se predstavio sa 10 skladbi koje predstavljaju zborske i klapske obrade hrvatskih narodnih napjeva i skladbe skladane u duhu hrvatske baštine.

 

Otvorenje izložbe „PRAH, VODA, ČOVJEK“

Objavljeno 19. 12. 2017.

U petak, 15. 12. 2017. godine, u 18 sati, u Župnoj dvorani održano je otvorenje izložbe „PRAH, VODA, ČOVJEK“ koju su priredili Galerija Bečaj – Bešenić i naša Galerija Sv. Jurja. Umjetnici Željko Bečaj iz Ferdinandovca i Dragutin Bešenić iz Đurđevca su ovom izložbom, inspirirani biblijskom slikom stvaranja čovjeka od praha i vode, progovorili o rađanju čovjeka i prirode. Svi ste pozvani i dobrodošli pogledati izložbu! Izložba će biti otvorena do kraja siječnja.

 

Održana treća radionica za djecu

Objavljeno 03. 12. 2017.

U subotu, 2. prosinca  2017., u 11:30 sati u župnoj dvorani održana je treća radionica za djecu od prvog do osmog razreda na temu „Došašće u našim obiteljima“. Radionicu su predvodili roditelji, nastavnici, odgojitelji, vjeroučitelji i animatori iz naše župe.

 

Predavanje o svećenicima koji su rođeni u Đurđevcu

Objavljeno 03. 12. 2017.

U nedjelju, 26. studenoga 2017., u pastoralnoj dvorani Župe svetog  Jurja mučenika u Đurđevcu održano je povijesno predavanje o svećenicima koji su rođeni u Đurđevcu u 18., 19. i 20. stoljeću. Predavanje su pripremili i održali povjesničar Nikola Cik i kolekcionar Matija Vogrinčić.   Predavanje je organizirano u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Đurđevcu.

 

 Proslavljen blagdan Svete Cecilije

Objavljeno 28. 11. 2017.

U srijedu, 22. studenoga, Svetom misom u 18:00 sati, u našoj je župi već tradicionalno svečano proslavljen blagdan Svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, glazbenika i pjevača. U slavlju su sudjelovali svi naši zborovi i sastavi koji redovito animiraju nedjeljnu i blagdansku liturgiju: Mješoviti župni zbor, Dječji župni zbor, Zbor mladih „Iuventus Christi“, Muški oktet „Sveti Juraj“ te kao gosti i suradnici članovi Puhačkog orkestra DVD – a Đurđevac.

 

Održana druga radionica za djecu

Objavljeno 05. 11. 2017.

Dana 4. studenog  2017. u 11:30 sati u župnoj dvorani održana je druga radionica za djecu od prvog do osmog razreda na temu „Isus Krist-svjetlo svijeta“. Djeca podijeljena u tri dobne skupine izrađivala su plakate na temu svijetla, pano svijeće koja svijetli i rasvjetljuje mrak, a najmanji su izrađivali kartonske svjetiljke, bojali slike svijeća i svjetiljki koji su simbol „Isusa Krista – svjetla svijeta“. Radionicu su predvodili roditelji, nastavnici, vjeroučitelji i animatori iz naše župe.

 

 Svi Sveti i Dušni dan

Objavljeno 05. 11. 2017.

U srijedu i četvrtak, 1. i 2. studenog  2017. godine svečano su u našoj župi proslavljeni Svi Sveti i Dušni dan. Svetkovinu Svih Svetih započeli smo u utorak 31.listopada navečer sa klanjanjem i pripremom za ispovijed koje su predvodili mladi naše župe. Za to vrijeme župljani su pristupili sakramentu ispovijedi i na taj način izmolili potpuni oprost za duše pokojnika.

 

Održan prvi susret – radionica za djecu

Objavljeno 14. 10. 2017.

Dana 14. listopada 2017. u 11:30 sati u župnoj dvorani je održana  prva radionica za djecu od prvog do osmog razreda na temu „Misije“. Djeca podijeljena u tri dobne skupine izrađivala su misijske kutijice, pano te su bojali slike misionara i misionarki. Radionicu su predvodili roditelji, nastavnici, vjeroučitelji i animatori iz naše župe.

 

Dani zahvale za Božja dobročinstva

Objavljeno 14. 10. 2017.

U našoj župi i gradu Đurđevcu ovih dana obilježeni su dani kruha i zahvale za Božja dobročinstva zahvalnom misom u župnoj crkvi koju su pripremila djeca s vjeroučiteljem Brankom te prigodnim programom u našoj osnovnoj školi Grgura Karlovčana koji se već tradicionalno obilježava ovih jesenskih dana.

 

Proslavljeno proštenje i dani zahvale u Mičetincu

Objavljeno 10. 10. 2017.

Recitacijama, pjesmama i zahvalom Gospodinu za kruh svagdašnji, u nedjelju 8. listopada 2017., misnim slavljem u kapelici Anđela čuvara i Ivana Krstitelja u Mičetincu obilježen je Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Također, na isti dan je obilježeno i proštenje Anđela čuvara. Učenici Područne škole Mičetinac su recitirali pjesme o kruhu i prinosili darove na blagoslov: kruh i žito, voće, povrće, vodu i križ, zemlju, med, cvijeće te grožđe i vino.

 

Izlet dječjeg crkvenog zbora

Objavljeno 06. 09. 2017.

U subotu, 2.rujna 2017., dječji crkveni zbor župe svetog Jurja je bio na nagradnom izletu u pratnji župnika Marka Raca. Posjetili smo Muzej krapinskih neandertalaca gdje smo vidjeli i čuli puno zanimljivosti. Nakon muzeja smo se zaputili prema Trškom Vrhu, svetištu Majke Božje Jeruzalemske. U predivnoj baroknoj crkvici iz 18.stoljeća  prepunoj prekrasnih fresaka, Majku Božju smo počastili molitvom i pjevanjem. Nakon posjeta smo u dobrom raspoloženju krenuli prema Lepoglavi i muzeju svjetski poznate lepoglavske čipke gdje smo prisustvovali prezentaciji njezine izrade.

 

Hodočašće u Karlovac

Objavljeno 31. 08. 2017.

U subotu, 26. srpnja 2017. godine, župljani župe svetog Jurja mučenika po prvi puta su hodočastili  u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipu u Karlovac i nakon toga u  Krašić, rodno mjesto blaženog kardinala Alojzije Stepinca u pratnji župnika Marka Raca.

 

Hodočašće u svetište Majke Božje Molvarske

Objavljeno 18. 08. 2017.

Na svetkovinu Velike Gospe, naša je Župa pješke tradicionalno hodočastila u svetište Majke Božje Molvarske. Ove godine se skupilo najviše hodočasnika koji su pješke kroz molitvu i pjesmu stigli do svetišta u Molvama i čitavu našu župnu zajednicu preporučili zagovoru Nebeske Majke.

 

Godišnje klanjanje u župi

Objavljeno 04. 08. 2017.

U utorak, 01. kolovoza 2017. godine proslavljeno je svečano euharistijsko slavlje povodom godišnjeg klanjanja u župi koje je predslavio rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s preč. Mladenom Gorupićem, župnikom i dekanom u Kalinovcu, fra Ivanom Širokim, župnikom u Kloštru Podravskom i domaćim župnikom, vlč. Markom Racom. Ljepoti slavlja pridonijeli su domaći bogoslov Matija Filipović i sjemeništarac Marko Štefanov, bogoslov Ivon Fabijanec iz župe Močile te sjemeništarac iz župe Kozarevac, Hrvoje Havliček.

 

Proslavljen blagdan sv. Joakima i Ane

Objavljeno 28. 07. 2017.

U srijedu, 26. srpnja 2017. godine, u filijalnoj kapeli u Severovcima proslavljen je blagdan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, svečanom Svetom misom koju je predvodio župnik, vlč. Marko Rac. Župnik je u svojoj propovijedi župljanima približio živote svetih Joakima i Ane o kojima ne nalazimo niti jedne riječi zapisane u Bibliji, ali podatke nalazimo u apokrifnim spisima.

 

Hod Franjevačke mladeži

Objavljeno 26. 07. 2017.

U utorak, 25. srpnja 2017., na blagdan svetog Jakova apostola, naša župa bila je domaćin u smještaju i tri obroka za 120 članova Franjevačke mladeži iz cijele Hrvatske koji kroz dva tjedna pješačenja uz duhovni program hodočaste do samog svetišta svetoga Franje u Asizu. Hod Frame, ove godine XXIII. po redu, krenuo je iz Virovitice i prolazi našim Đurđevačkim dekanatom.

 

Hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Objavljeno 24. 07. 2017.

U subotu, 22. srpnja 2017. godine, župljani župe svetog Jurja mučenika tradicionalno su hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj u dva autobusa i osobnim vozilima sa župnikom, vlč. Markom Racom. Vjernici su u subotnje jutro puni žara vjere krenuli na hodočašće u pjesmi i molitvi. U svetištu su imali priliku za ispit savjesti, sakrament Pomirenja i Svetu misu. Na klanjanju, koje je uslijedilo nakon Mise, svaki je vjernik imao priliku kleknuti pred Presveto i u miru iznijeti svaku molitvu i nakanu pred Gospodina i našu nebesku Majku.

 

Blagdan Majke Božje Bistričke u kapeli Srca Isusova

Objavljeno 15. 07. 2017.

U srijedu, 13. srpnja 2017., proslavljen je blagdan Majke Božje Bistričke u kapeli Srca Isusova. Misu je predvodio župnik, vlč. Marko Rac koji je u propovijedi progovorio o važnosti uzdanja se u nebesku Majku kroz čitav život. Uz svoju zemaljsku majku, važno je voditi brigu i o nebeskoj. Na kraju je pozvao vjernike na pobožnosti Majci Božjoj koje uvijek donose obilat rod i nagrade, a jedino što Majka od nas traži su vjera, ljubav i molitva.

 

Proslava 60 godina redovništva patra Ignaca Čižmešije

Objavljeno 29. 06. 2017.

U nedjelju, 25. lipnja 2017. u 11 sati u našoj je župnoj crkvi sv. Jurja svečano proslavljena 60 – ta godišnjica redovništva našeg župljanina, isusovca, patra Ignaca Čižmešije, rodom iz Mičetinca. Ovo slavlje započelo je još u petak, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u župnoj crkvi. U subotu se slavlje održalo u samom rodnom mjestu našega svečara, u Mičetincu, gdje je pater proslavio proštenje.

 

Proslava proštenja u Mičetincu

Objavljeno 29. 06. 2017.

U subotu, 24. lipnja, na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, u našoj je filijali u Mičetincu svečano proslavljeno proštenje ovoga sveca, suzaštitnika kapele u Mičetincu. No, ove je godine slavlje proštenja bilo veće i svečanije nego inače, jer je čitavo proštenje bilo u znaku trodnevnog slavlja proslave 60 – te godišnjice redovništva domaćeg sina patra Ignaca Čižmešije, isusovca, koji je rodom iz Mičetinca.

 

Zbor mladih Iuventus Christi na izletu

Objavljeno 29. 06. 2017.

Zbor mladih Iuventus Christi župe svetog mučenika Jurja iz Đurđevca je u četvrtak, 22. lipnja 2017. godine hodočastio u Udbinu u Crkvu hrvatskih mučenika nakon čega su posjetili Plitvička jezera. Bilo je to putovanje koje je po završetku pastoralne godine u znak zahvalnosti na dosadašnjem angažmanu u župi zboru mladih darovao župnik vlč. Marko Rac, a organizirala voditeljica zbora maestra Ivana Senjan.

 

Ministrantski susret u župi Vidovec

Objavljeno 29. 06. 2017.

U petak, 16. lipnja, u župi Vidovec kod Varaždina bio je ministrantski susret ministranata iz same župe Vidovec, zatim župe Bednja koje je doveo župnik vlč. Neven Blažon i naše župe Đurđevac koje doveo župnik Marko Rac. Domaćin susreta je dakle bila župa Vidovec sa župnikom Dragutinom Bogadijem i kapelanom Marijanom Kovačićem koji je prije na sluzbi bio kapelan u Đurđevcu te su se po tome ove župe i povezale.

 

Proslavljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Objavljeno 19. 06. 2017.

U četvrtak, 15. lipnja 2017. godine svečano je proslavljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili blagdan Tijelova. Kršćani se taj dan spominju ustanovljenja Presvete euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo je pomična svetkovina i slavi se svake godine u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Ono što simbolizira Tijelovo jest tradicionalna Tijelovska procesija.

 

Proslava sedme godišnjice ređenja

Objavljeno 09. 06. 2017.

Na Duhovski ponedjeljak, 5. lipnja 2017., na blagdan BDM Majke Crkve, u našoj je Župi održano nesvakidašnje slavlje. Na Svetoj misi u 19 sati bilo je prisutno čak 17 svećenika, župnikovih kolega, koji su ređeni u lipnju 2010. godine te su ove godine u našoj Župi proslavili sedmu godišnjicu svog svećeničkog ređenja. Svećenici se svake godine okupljaju u jednoj od Župa u kojoj djeluje pojedini svećenik iz njihove generacije.

 

Sveta Potvrda

Objavljeno 28. 05. 2017.

Sakrament Svete Potvrde ili Krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u „svijet odraslih“ u vjeri. Sakramenti krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Također ove sakramente nazivamo i sakramentima uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice jer se za njihovo slavljenje i primanje traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri. Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga.

 

Prva sveta Pričest

Objavljeno 28. 05. 2017.

U nedjelju, 07. svibnja 2017. na Četvrtu uskrsnu nedjelju – Nedjelju Dobrog Pastira – u našoj Župi upriličena je Prva sveta Pričest. Prva Sveta Pričest je jedan od sedam Svetih Sakramenata, te zajedno s Krštenjem i Potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije.

 

Zbor mladih Iuventus Christi sudjelovao na 12. Festivalu Dobrog pastira

Objavljeno 14. 05. 2017.

Molitva blaženog Charlesa de Foucaulda “Oče stavljam se u tvoje ruke” bila je tema 12. po redu festivala Dobrog pastira koji se u nedjelju 7. svibnja 2017. godine održao u župi svetog Nikole biskupa u Koprivnici. Na četvrtu uskrsnu nedjelju, Nedjelju Dobrog pastira, Crkva obilježava Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Tim povodom Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije, na čelu s vlč. Sinišom Dudašekom, tradicionalno organizira ovaj festival duhovne glazbe na kojem nastupaju zborovi mladih i solisti koji djeluju na području Varaždinske biskupije u župnim ili redovničkim zajednicama.

 

Posjeta dječjih zborova „Papandopuline“ i „Scarlattine“

Objavljeno 04. 05. 2017.

Na Treću uskrsnu nedjelju, 30. travnja 2017., nakon Svete mise u 11 sati, u goste su nam došli dječji zborovi „Papandopuline“ i „Scarlattine“ iz Zagreba. Ova dva dječja zbora su iz zagrebačkog pjevačkog studija „Mozartine“ koji djeluje već 16 godina, tijekom kojih su odradili veliki broj koncertnih gostovanja i turneja u brojnim europskim gradovima, a isto tako brojnih koncerata po našim hrvatskim gradovima i župama.

 

Križni put 2017.

Objavljeno 12. 04. 2017.

U nedjelju, 09. travnja 2017. na blagdan Cvjetnice, župljani župe Đurđevac, zajedno sa župnikom vlč. Markom Racom i župnim vikarom vlč. Mariom Kaniškim, sudjelovali su na trećem po redu Križnom putu po našem gradu. Križni put započeo je uvodnom molitvom u župnoj crkvi. Vjernici su poniznim hodom u molitvi i pjesmi prolazili ulicama naše župe i grada te sabrano hodali Kristovim putem i predavali mu svoje boli, molitve i nakane. Ovim putem, zahvaljujemo svi sudionicima Križnoga puta kao i onima koji su bili spriječeni, a pratili nas molitvom i svojim mislima na putu Kristova križa, našim pjevačima te ministrantima. Velika hvala ide i svim župljanima koji su na pojedinim postajama pripremili okrjepu i dočekali sudionike.

 

 Izložba pisanica

Objavljeno 06. 04. 2017.

U nedjelju, 02. travnja 2017. u Domu kulture u Đurđevcu u organizaciji Udruge “Peski-Art Đurđevac”, Turističke zajednice Grada Đurđevca i Mjesnog odbora Peski-Đurđevac, održana je 3. izložba pisanica “Uskrsu ususret 2017.” Cilj organizatora je pokazati, promovirati i prezentirati ukrašavanje uskršnjih jaja – pisanica kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra upisanog u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Na izložbi je svoje uratke izložilo 40 izlagača iz pet županija sjeverozapadne Hrvatske. U svečanosti otvorenja izložbe sudjelovali su učenici 3.a razreda Osnovne škole Grgura Karlovčana iz Đurđevca uz vodstvo njihove učiteljice Željke Mihočka i Muški oktet “Sveti Juraj” iz Đurđevca pod vodstvom prof. Ivane Matkov.

 

Nastup zbora mladih u Koprivnici

Objavljeno 28. 02. 2017.

U spomen na 150. godišnjicu smrti orguljaša i skladatelja franjevca Fortunata Pintarića, u subotu 25. veljače 2017. u 10 sati u koprivničkoj dvorani Domoljub održan je znanstveni skup na kojem je predstavljen zbornik crkvenih popjevaka „Crkvena lira“.

Na samom početku svečanosti osvrt na zbornik, lik i djelo Fortunata Pintarića dao je urednik dr. mo. Miho Demović, a prisutnima se obratili i Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice, Ariana Šandl, ravnateljica Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije. Skupu su prisustvovali i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, predstavnici Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije kao i mnogobrojno svećenstvo.

 

Dan zajednice Vjera i Svjetlo

Objavljeno 06. 02. 2017.

Na blagdan Svijećnice tradicionalno se obilježava dan zajednice Vjera i Svjetlo koja djeluje i u Đurđevcu. Na današnjem slavlju su nam se pridružili gosti zajednice iz Koprivnice i Virovitice. Svečanu Svetu misu predvodio je župnik vlč. Marko Rac. Uz njega su koncelebrirali naš župni vikar vlč. Mario Kaniški i vlč. Krunoslav Milovec, župnik iz Novog Virja. Misi je prisustvovao i duhovnik zajednice fra Ivan Široki.

 

Cjelovečernji koncert muškog okteta „Sveti Juraj“

Objavljeno 10. 01. 2017.

6. siječnja 2017. godine, na blagdan Sveta Tri kralja ili Bogojavljenje u našoj župnoj crkvi održan je cjelovečernji koncert muškog okteta „Sveti Juraj“ čija voditeljica je Ivana Matkov, magistrica glazbene pedagogije. Gost koncerta bio je četveroglasni ženski zbor „Vox feminae“ iz Bjelovara pod ravnanjem cijenjenog bjelovarskog profesora glazbe, gospodina Ivana Mihajlovića.

 

Duhovna obnova za krizmanike

Objavljeno 26. 11. 2016.

slika001_m

U petak, 25. studenoga, u večernjim satima, naši su krizmanici započeli duhovnu obnovu koja traje cijeli ovaj vikend. Duhovnu obnovu vodi deset mladih animatora iz naše Varaždinske biskupije pod vodstvom vlč. Kristijana Stojka, župnog vikara u Ludbregu, koji svojim svjedočanstvima i programom animiraju naše krizmanike.

 

Zbor mladih „Iuventus Christi“ nastupio u Varaždinskoj katedrali

Objavljeno 21. 11. 2016.

zbor1_mali

U organizaciji Biskupijskog ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije u subotu, 19. studenog 2016. god. u 16 sati održan je Festival svete Cecilije koji svake godine u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu okuplja brojne župne zborove. Kako se je ove godine prijavilo čak četrdeset zborova, biskupijski festival je imao tri susreta: 12., 19. i 20. studenog pod geslom  “Njega ja ću kao svojega gledati” (Job 19,27).

 

Radovi – popravci

Objavljeno 26. 08. 2016.

20160818_mpopravciU mjesecu lipnju 2016. započeli smo dugo planiranu cjelokupnu obnovu sakristije naše župne crkve sv. Jurja. Obnova je započela sanacijom dijela krovišta koje je kroz niz godina prokišnjavalo. Posebna zahvala našem Gradu Đurđevcu koji je najvećim dijelom sudjelovao u obnovi financirajući limarske radove, odnosno zamjenu bakrenog lima u iznosu od preko 38.000,00 kuna. Zahvaljujem i svim župljanima na donaciji !

 

Oproštaj od župnog vikara vlč. Marijana Kovačića

Objavljeno 25. 08. 2016.

DSC_8886_mmarU nedjelju, 21. kolovoza 2016. godine, naš dosadašnji župni vikar, vlč. Marijan Kovačić, svečanom Svetom misom u 9:00 sati završio je svoju dvogodišnju službu u našoj župi, te od sljedeće nedjelje, 28. kolovoza 2016. godine prima službu župnog vikara u Vidovcu.

 

Proslavljen blagdan sv. Roka

Objavljeno 17. 08. 2016.

20160816_mrokovoU utorak, 16. kolovoza 2016. godine, u kapeli Sv. Rozalije proslavljen je blagdan sv. Roka. Svečanu Svetu misu predvodio je župni vikar, vlč. Marijan Kovačić. Vlč. Marijan je u propovijedi opisao život sv. Roka kao zaštitnika od kuge i kolere i s pomoću dvije glavne odrednice – hodočašćem i ljubavlju – govorio našim životima, pojedincima i Crkvi u cjelini.

 

Hodočašće u svetište Majke Božje Molvarske

Objavljeno 16. 08. 2016.

IMG_20160815_mmolveU ponedjeljak, 15. kolovoza 2016. godine, na blagdan Velike Gospe, vjernici župe Đurđevac pješice su posjetili svetište Majke Božje Molvarske u Molvama. Prije polaska u 7 sati su od župnika, vlč. Marka Raca primili blagoslov te zajedno s križem i molitvom krenuli put Molvi gdje su sudjelovali na svečanoj Svetoj misi te molili na svoje osobne nakane.

 

Hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj

Objavljeno 15. 08. 2016.

20160813_mU subotu, 13. 08. 2016. vjernici župe Đurđevac,u dva su autobusa,koje je predvodio župnik, vlč. Marko Rac, krenuli na tradicionalno župno hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj,na Trsat. Hodočasnici su sudjelovali na svečanoj, koncelebriranoj, Sv. misi na kojoj su Gospi Trsatskoj predali sve svoje patnje i boli te izmolili blagoslov Majke koja radosno očekuje svaki naš dolazak i puna ljubavi prima naše molitve i prošnje.

 

Hodočašće u Mariju Bistricu

Objavljeno 03. 08. 2016.

U subotu, 30. srpnja 2016., naša je župa kao i svake godine hodočastila u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u tri autobusa koje je predvodio župni vikar vlč. Marijan Kovačić. Vjernici su prisustvovali pobožnosti Križnoga puta tijekom kojeg su imali priliku napraviti ispit savjesti i pripremiti se za sakrament Pomirenja.

 

Proslava Majke Božje Bistričke

Objavljeno 16. 07. 2016.

U srijedu, 13. srpnja 2016., proslavljen je blagdan Majke Božje Bistričke u kapeli Srca Isusova koju je naša zvonarka, kao i svake godine, uredila i pripremila za slavlje Svete mise. Misu je predvodio župnik, vlč. Marko Rac koji je u propovijedi progovorio o vlastitom životu i djetinjstvu koje je provodio uzdajući se u nebesku Majku kroz svoje čitavo školovanje i svećeničku formaciju.

 

Proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova

Objavljeno 05. 06. 2016.

01_malaU petak, 3. lipnja 2016. godine proslavljena je svetkovina Presvetog Srca Isusova. Svečanu Svetu misu u prepunoj kapeli Srca Isusova predvodio i propovijedao je župni vikar, vlč. Marijan Kovačić, a svečanost su svojim pjevanjem pratili pjevači Mješovitog župnog zbora.

 

Blagdan Marije Pomoćnice

Objavljeno 30. 05. 2016.

slike008_malaU subotu, 28. svibnja proslavljen je blagdan Marije Pomoćnice u Severovcima, filijali naše župe, okićenoj cvijećem i pripremljeno za liturgiju zaslugama zvonara. Svetu misu koju predvodio je župnik vlč. Marko Rac, pjesmom je uveličao mjesni zbor.

 

Proslavljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Objavljeno 29. 05. 2016.

tijelovo2016_malaU četvrtak, 26. svibnja 2016. godine svečano je proslavljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili blagdan Tijelova. Kršćani se taj dan spominju ustanovljenja Presvete euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo je pomična svetkovina i slavi se svake godine u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Ono što simbolizira Tijelovo jest tradicionalna Tijelovska procesija.

 

Sveta Potvrda

Objavljeno 29. 05. 2016.

potvrda2016_malaSakrament Svete Potvrde ili Krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u „svijet odraslih“ u vjeri. Sakramenti krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi.

 

Prva sveta Pričest

Objavljeno 29. 05. 2016.

pricest2016_malaU nedjelju, 08. svibnja 2016. na sedmu Uskrsnu nedjelju u župi sv. Jurja mučenika – Đurđevac tijekom svečanog euharistijskog slavlja upriličena je Prva sveta Pričest. Prva Sveta Pričest je jedan od sedam Svetih Sakramenata, te zajedno s Krštenjem i Potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Kad neki vjernik prvi puta pristupa Euharistijskom stolu, te blaguje u pričesti tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56), onda prima Prvu sv. Pričest.

 

Hodočašće u Poljsku

Objavljeno 29. 05. 2016.

poljska_miniNaša je župa od 25. do 30. travnja 2016., zajedno sa župom Sv. Martina iz Virja organizirala hodočašće u Poljsku. Vjernici su posjetili svetište Božanskog milosrđa u Krakowu, svetište Ivana Pavla II. te veliko poljsko marijansko svetište Gospe Jasnogorske u Czestochowi gdje su sudjelovali u pobožnostima.

 

Proslava nebeskog zaštitnika Župe i Grada Đurđevca svetog Jurja mučenika !

Objavljeno 25. 04. 2016.

durdevomalaŽupa Đurđevac u subotu 23. travnja proslavila je svoj patron Sv. Jurja mučenika. U koncelebriranom Misnom slavlju koje je predvodio župnik Župe sv. Nikole biskupa u Koprivnici, vlč. Tomislav Petrić, sudjelovao je i veliki broj svećenika iz Đurđevačkog dekanata. Na samom početku nazočne je pozdravio i čestitke prigodom proslave patrona uputio župnik vlč. Marko Rac koji se zahvalio svima koji su u velikom broju došli kako bi uveličali obilježavanje ovog blagdana.

 

Treći dan župne trodnevnice

Objavljeno 25. 04. 2016.

3danmala

U petak, 22. travnja, na 3. dan župne trodnevnice, Svetu misu u 19 sati predvodio nam je i propovijedao vlč. Igor Radašić, župnik u Kuzmincu i Imbriovcu, a pjevao naš Zbor mladih „Iuventus Christi“. Nakon Mise večer je bila posvećena još jednom našem velikom rođenom đurđevčanu koji je svojim stvaralaštvom i radom zadužio naš kraj, našem slikaru Peri Topljaku – Petrini, koji ove godine obilježava čak 50 godina svoga slikarskog stvaralaštva.

 

In memoriam Mati Lešćanu

Objavljeno 22. 04. 2016.

ddtmalaDana 21. travnja,  na drugi dan župne trodnevnice u čast Sv. Jurju mučeniku održana je večer „In memoriam Mati Lešćanu“u župnoj crkvi Svetog Jurja mučenika u Đurđevcu povodom 80. obljetnice njegova rođenja i 25. obljetnice smrti. Ovaj veliki događaj za Đurđevac, ali i crkvenu glazbu općenito organizirala je Župa Svetog Jurja mučenika Đurđevac te Institut Ars Musica.

 

Prvi dan župne trodnevnice

Objavljeno 22. 04. 2016.

1dtmalaU srijedu, 20. travnja, prvim danom naše župne trodnevnice, započeli smo duhovnu i kulturnu pripravu za proslavu naše župne svetkovine svetog Jurja mučenika, zaštitnika naše Župe i Grada Đurđevca.

 

Zajednička Sveta misa župljana Župe sv. Jurja i zajednice Vjera i Svjetlo

Objavljeno 11. 04. 2016.

mala_VISNa Svetoj misi koju je predvodio đurđevački župnik vlč. Marko Rac u 11 sati, 10. travnja 2016., naši župljani su imali priliku vidjeti i upoznati se s radom zajednice Vjera i Svjetlo koja aktivno djeluje i u Đurđevcu. Svi članovi su odlučili sudjelovati u scenskom prikazu Evanđelja po Ivanu te ga na taj način što vjernije prikazati župljanima. Članovi su bili apostoli, dok je ulogu Isusa preuzeo naš župni vikar vlč. Marijan Kovačić, a narator i propovjednik je bio duhovni vođa zajednice, fra Ivan Široki, župnik u Kloštru.

Blagovijest

Objavljeno 10. 04. 2016.

mala_blagovijestU ponedjeljak, 4. Travnja 2016. proslavili smo u našoj župnoj crkvi blagdan Navještenja Gospodinova – Blagovijesti. Svečanu Svetu misu u 11 sati predvodio je  vlč. Silvio Košćak, župni vikar u Ludbregu, zajedno sa župnikom Markom i kapelanom Marijanom. Vlč. Silvio nam je navijestio da je Evanđelje jednostavna i radosna vijest, a Marija da nam bude uzor  u vjeri jer je hrabro rekla Bogu svoj DA!

 

Putem Kristova križa !

Objavljeno 24. 03. 2016.

mini_cvjetnicaPod gelsom, “Putem Kristova križa”, 300- tinjak vjernika župe sv. Jurja, mč. zajedno sa svojim župnikom vlč. Markom Racom i župnim vikarom vlč. Marijanom Kovačićom po drugi put u povijesti župe sudjelovali su u župnom Križnom putu po ulicama grada i župe Đurđevac.

 

 Održana tribina „Božansko milosrđe“

Objavljeno 25. 03. 2016.

milos_maloU župnoj dvorani 10. ožujka 2016. godine održana je tribina o Božanskom milosrđu. Tribinu je predvodio pater Ilija Grgić, misionar Krvi Kristove. Na početku nam je govorio o svetoj Faustini Kowalskoj koju je sam Isus je nadahnuo da svijetu približi i navijesti Božju ljubav i milosrđe.

 

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020