Matija Filipović

Matija Filipović, rođen je 5. srpnja 1997. u Koprivnici, kao četvrto od petero djece od oca Franje i Ane r. Fucak. Kršten je 6. rujna iste godine u Župi sv. Jurja u Đurđevcu, gdje je primio i ostale sakramente. Budući da potječe iz vjerničke obitelji, od djetinjstva je odgajan u vjeri pohađajući redovitu Svetu misu te ministrirajući. Nakon završene osnovne škole u Đurđevcu, 2012. godine upisuje se kao svećenički kandidat u Međubiskupijsko dječačko sjemenište u Zagrebu na Šalati, gdje je uspješno maturirao na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji.

Po prirodi je Matija vrlo fin i pristojan mladić, inteligentan, pomalo šutljiv i samozatajan, ali vrlo otvoren za svaku suradnju u Župi i uvijek pri ruci župniku za vrijeme svih praznika i redovitih dolazaka na vikend iz Zagreba. Osobito se na njemu može već na izvan primijetiti jedna smirenost i ozbiljnost koje krase njegovu plemenitu osobnost i dušu. Njegova marljivost, požrtvovnost i napredak u Sjemeništu primjećivao se prilikom njegovih posjeta domu i rodnoj Župi. Za vrijeme boravka kod kuće redovito sudjeluje u životu naše Župe, ne samo kao ministrant i čitač na Svetoj misi, nego i u župnom dvoru gdje rado pomogne što god zatreba. Matija na svakom mjestu zna posvjedočiti svoju pripadnost Gospodinu i tako redovito potvrđuje svoju želju za svećeničkim služenjem. Vrlo je ozbiljno promislio i donio odluku nastaviti putem koji je započeo na Šalati.

Danas je Matija u Zagrebu na Kaptolu u Bogosloviji gdje se priprema za svećeničko zvanje. Trenutno pohađa drugu godinu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020