50 godina svećeništva patra Ignaca Čižmešije u Mičetincu

Danas smo u Mičetincu uz proštenje Anđela Čuvara, zaštitnika kapele u Mičetincu, slavili jedan veliki jubilej – ZLATNU MISU – 50 godina svećeništva našeg domaćeg sina, Isusovca, patra Ignaca Čižmešije, koji je svoju Mladu misu slavio u rodnom Mičetincu prije točno 50 godina, 5. srpnja davne 1970. godine. Slavlje koje je okupilo mnoštvo vjernika, naših župljana, rodbine, suradnika i prijatelja našeg zlatomisnika započelo je u 10:00 sati. Svetu misu predvodio je sam slavljenik u koncelebraciji sa subratom Isusovcom patrom Perom Mičićem, župnikom Markom Racom te javnosti dobro poznatim Isusovcem, sveučilišnim profesorom, novinarom i dugogodišnjim urednikom vjerskog programa na HRT-u patrom Tončijem Trstenjakom, koji je propovijedao. Pater Tonči je u propovijedi progovorio o vrijednosti i važnosti svećeničkog poziva istaknuvši životni primjer, put i poziv našeg slavljenika. Vrlo emotivno je bilo kada je na samom početku zvonarica u Mičetincu Marijanka Petrović recitirala stihove koje je recitirala slavljeniku prije 50 godina na istom mjestu na njegovoj Mladoj misi, živo se sjećajući doslovno svake riječi.

Pater (otac) Ignac Čižmešija rođen je u Mičetincu 15. srpnja 1939. godine kao četvrto od petero djece Antuna Čižmešije i Ivke Čižmešija rođ. Magdić. Novicijat u Družbi Isusovoj započeo je 31. srpnja 1957. godine. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1970. godine po rukama tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Mladu misu slavio je pred kapelom svetih Anđela Čuvara u rodnom Mičetincu 5. srpnja 1970. godine. Kao redovnik Družbe Isusove služio je najdulje – čak 23 godine – u Rezidenciji Presvetog Srca Isusova u Osijeku do jeseni 2013. godine kada je otišao u isusovačku rezidenciju u Opatiji gdje je zadužen za duhovno vodstvo Marijine legije kao što je bio duhovnik Marijine legije i u Osijeku.

Godine 1995. svečano je proslavio 25. obljetnicu misništva pod geslom iz Lukinog evanđelja: „Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.“

U rodnoj župi svečano je proslavio 60. obljetnicu redovništva i to u rodnom Mičetincu 24. lipnja, a u Đurđevcu 25. lipnja 2017. godine.

Našem svečaru patru Ignacu od srca čestitamo i želimo dobro zdravlje i obilje blagoslova na njivi Gospodnjoj!

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020