Predavanje o svećenicima koji su rođeni u Đurđevcu

U nedjelju, 26. studenoga 2017., u pastoralnoj dvorani Župe svetog  Jurja mučenika u Đurđevcu održano je povijesno predavanje o svećenicima koji su rođeni u Đurđevcu u 18., 19. i 20. stoljeću. Predavanje su pripremili i održali povjesničar Nikola Cik i kolekcionar Matija Vogrinčić.   Predavanje je organizirano u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Đurđevcu.

Predavače je  pozdravio  župnik vlč. Marko Rac koji je izrazio zadovoljstvo što u našoj župi postoje župljani koji marljivo istražuju povijest, prikupljaju i čuvaju povijesne izvore i koji su spremni rezultate svojih istraživanja podijeliti s drugima. Naime, zahvaljujući istraživačkom radu povjesničara Nikole Cika danas su nam poznata imena čak šezdesetorice svećenika i redovnika koji su rođeni u Đurđevcu u 18., 19. i 20. stoljeću, a taj popis stalno se nadopunjuje.     Neki od tih svećenika bili su poznati i ranijim istraživačima, a neki su tek nedavno otkriveni.

Nikola Cik otkrio je da je dio svećenika rođenih u Đurđevcu u 18. stoljeću bio u pavlinskom redu i da su se neki od njih bavili znanstvenim radom. Pregled biografija svećenika rodom iz Đurđevca završen je osvrtom na djelovanje trojice živućih svećenika iz Đurđevca.

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020