O projektu

Projekt

U spomen na Matu Lešćana

Đurđevac, 11. prosinca 2021.

Projekt U spomen na Matu Lešćana rezultat je višegodišnjeg istraživanja i umjetničkog djelovanja pojedinaca koji su poznavali i cijene lik i djelo prof. Mate Lešćana. Povodom 85. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti namjera organizatora bila je istaknuti i obilježiti postojanje ovog umjetnika koji je iza sebe ostavio brojna djela značajna za povijest hrvatske glazbe. Na taj način bi se s likom i djelom ovoga već pomalo zaboravljenog glazbenika upoznala prvenstveno đurđevačka Podravina, a zatim i cijela Hrvatska te Hrvati u dijaspori, dok bi mlađi naraštaji, posebice u rodnome gradu skladatelja, uvidjeli Lešćanovu veličinu kroz njegovo stvaralaštvo, jednostavnost i predanost u radu.

Objavom biografije Mate Lešćana omogućena je dostupnost prigodne publikacije koja je zbir dosadašnjih radova i istraživanja te je uvod u daljnje istraživanje koje će objediniti cjelokupno stvaralaštvo Mate Lešćana.

Albumom Hvali, dušo moja! ostvarena je suradnja sa svim izvođačima koji su na umjetničkoj razini uspjeli tonski zapisati Lešćanove skladbe, ali je ostvareno i zajedništvo između đurđevačkih ansambala (Dječji zbor Osnovne škole, Dječji zbor Glazbene škole, Djevojački zbor Gimnazije, vokalni sastav Đurđevčice, župni zbor Georgius) koji su kroz pripremu i snimanje repertoara u crkvi sv. Jurja mučenika željeli doprinijeti s dosad još neobjavljenim skladbama.

U okviru Adventa u Đurđevcu koji organizira Turistička zajednica Grada Đurđevca, pripremljen je stručno-znanstveni skup s izlagačima o životu i stvaralaštvu Mate Lešćana, njegovom značaju za crkvenu glazbu u Hrvatskoj, ali i trenutnoj situaciji liturgijske glazbe u 21. stoljeću.

U okviru skupa i uz prigodan glazbeni program s Lešćanovim skladbama predstavlja se također i publikacija U spomen na Matu Lešćana autorice i organizatorice projekta dr. sc. Ivane Senjan, te digitalnog albuma Lešćanovih skladbi Hvali dušo moja!.

U iščekivanju treće adventske nedjelje i paljenja svijeće ispred župne crkve u Đurđevcu, projekt završava tematskim koncertom uvaženih koncertnih umjetnika iz Splita, Marije Buzdovačić Peručić i Andra Čala.

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020