Digitalno izdanje albuma

Mato Lešćan: HVALI, DUŠO MOJA!

Digitalni album Hvali, dušo moja! prvi je album koji zvukovno objedinjuje stvaralaštvo skladatelja Mate Lešćana. Od ukupno 24 skladbi ovom ih je prigodom 9 snimljeno u izvedbi solista i ansambala Grada Đurđevca, rodnoga grada Mate Lešćana, te vrsnih umjetnika hrvatske sakralne glazbe koji na svojem repertoaru redovito izvode Lešćanove skladbe (N. Imbrišak, A. Čalo, M. Buzdovačić Peručić, B. Dugan, J. Kapitanić, K. Benko Markovica, I. Senjan). Ostalih 15 skladbi prethodno je objavljeno na različitim medijskim zapisima ili glazbenim platformama za koje su izdavačke kuće i izvođači odobrili objavu na ovome albumu. Izvođači su renomirani solisti i zborovi hrvatske sakralne glazbe (I. Boljkovac, K. Javora, V. Kranjčević, M. Klobučar, A. Kopunović Legetin, N. Kraljić, I. Malinka, M. Penzar, C. Pleša, V. Ruždjak, M. Stanušić, Zagrebački madrigalisti, akademski zborovi „Palma“ i „Vladimir Prelog“, zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, zborovi Sv. Ksaver i HKM Frankfurt na Majni).

Na albumu Hvali, dušo moja! nalaze se Lešćanove najizvođenije i najistaknutije skladbe, zatim skladbe koje se izvode u pojedinim liturgijskim vremenima (došašće, Božić, korizma, Uskrs, Duhovi), orguljaške koncertne skladbe te improvizacije. Na albumu su također i skladbe posvećene Djevici Mariji, za dječje zborove, solo popijevke i one prigodne tematike, ali i skladbe koje su skladane za posebnu namjenu kao na primjer Misijska himna koju izvode Hrvati u iseljeništvu u Njemačkoj. Pojedine skladbe su po prvi puta zvukovno zabilježene, čime određeni dio Lešćanovog opusa postaje dostupan javnosti s ciljem očuvanja od zaborava. Među takvim skladbama nalaze se skladbe koje su snimljene iz rukopisnih partitura (Responzorij za requiem, A la marcia) i njegova posljednja skladba Slobodo. Naziv albuma je Marijin poklik: Hvali, dušo moja! koji je Mato Lešćan uglazbio, te je upravo taj psalam (Ps. 146) jedan od najizvođenijih psalama u hrvatskoj liturgijskoj crkvenoj glazbi.

Digitalno izdanje albuma Hvali, dušo moja! dostupno je na internetskoj strani Župe sv. Jurja mučenika Đurđevac, kao i na glazbenim platformama za slušanje glazbe YouTube, Spotify, Deezer, Apple Music, Google play.

Naslovna fotografija: Zdravko Šabarić
Glazbena urednica izdanja: Ivana Senjan
Tonsko snimanje, miksanje i mastering:
Tomislav Horvatinović – NEXUS production, Koprivnica
Izdavač: NEXUS production
Godina izdanja: 2021.

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020