VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOSPODNJE

Misom večere Gospodnje započelo je vazmeno trodnevlje u kojem se Crkva spominje ustanovljenja euharistije, ustanovljenja svećeničkog reda i zapovijedi o bratskoj ljubavi.

Spomen je to na večer u kojoj je Isus sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashe, te na Posljednjoj večeri ustanovio sakrament Euharistije. Danas u crkvama posljednji put sviraju orgulje i zvone zvona. Nakon Slave, podvezuju se i uklanjaju zvona iz crkava. Ponovno će se oglasiti tek na Uskrsno bdijenje.

S oltara se nakon pričesti uklanja oltarnik i svi uresi, što označava Isusa koji je bio svučen i izrugan prije nego li je ponio svoj križ. Na kraju misnog slavlja pohranjuje se, obično na pokrajnji oltar, pričest za sutrašnji Veliki petak, jer se na taj dan u crkvama ne slave mise.

Potom je običaj moliti Getsemansku uru, u sjećanje na Isusovu molitvu u Getsemanskom vrtu pred uhićenje i zadržati se u meditaciji pred Presvetim. Katolici danas ulaze u duboku tišinu u kojoj svaki vjernik ima prigodu razmisliti o veličini žrtve koju je Isus podnio za svakog čovjeka. Molitvom, srcem i ispravnom nakanom sudjelujmo barem u obredima ovih velikih dana.

Ništa nas ne priječi da i u svojim domovima molimo Getsemansku uru, razmišljajući o tome kako je Isus prije uhićenja molio u Getsemanskom vrtu i znojio se krvavim znojem. Ne budimo pozaspali poput učenika, koji nisu bili sposobni bdjeti s Gospodinom, nego budimo spremni i duhovno budni moliti s Njime za cijeli svijet, pogođen nedaćama.

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020