Svjedočanstvo i zahvala hodočasnika koji su pješice došli na Đurđevo iz Bjelovara

Hvaljen Isus i Marija,

Dopustite mi da Vam u ime Molitvene zajednice Milosrdnog Isusa iz Bjelovara čestitamo blagdan Sv. Juraja. Neka Vas ovaj moćni svetac nadalje zagovara pred Licem Svevišnjega u svim Vašim životnim potrebama.

Hvala Vam što nam tom prigodom otvarate svoja vrata i primate nas kao svoje goste hodočasnike. U naše moderno vrijeme izgubio se, nažalost, običaj hodočašćenja pješice na blagdane.

Molitvena zajednica Milosrdnog Isusa iz Bjelovara je unazad nekoliko godina počela hodočastiti pješice u obližnja mjesta. Tako smo u više navrata bili u Molvama povodom blagdana Velike Gospe, u Virje, u Rovišću na blagdan Presvetog Trojstva. A odlazimo i proteklih godina i barem jedanput godišnje u Klokočevce u Slavoniji. U Đurđevac hodočastimo po prvi put.

Zašto hodočastimo pješice? U međusobnim razgovorima, postavljali smo pitanja sebi po čemu smo mi kao vjernici katolici prepoznatljivi u vremenu i društvu u kojem živimo? Kako živimo našu vjeru? Događa li se ona samo nedjeljom u crkvi? Živimo li ju samo unutar naših domova? I jesmo li vjerodostojni svjedoci Isusa Krista i Radosne vijesti?

Naše prvo hodočašće pješice odvelo nas je na blagdan Velike Gospe u Molve. Kolonu je predvodila osoba, noseći Križ s tijelom Kristovim. Pjesmom i molitvom išli smo od Bjelovara, preko Babotoka, Jabučete, Miholjanca, Virja pa sve do Molvi. Ljudi su bili iznenađeni, ugledavši nas kako pješačimo, molimo i slavimo Gospodina. Neki su nas zaustavljali, pitajući nas tko smo, kamo idemo i zašto hodočastimo. Reakcije su isključivo bile pozitivne, dapače neki su se prisjećali starih vremena, kako je to nekoć bilo.

Danas smo ovdje i želja nam je s Vama proslaviti Vašeg zaštitnika Svetog Juraja i zahvaliti dragom Bogu na svim primljenim milostima. Želimo svjedočiti našim dolaskom da je divno biti dijete Božje i da se ne trebamo ničega bojati, jer je naš Bog početak i kraj svega, alfa i omega, i da jedino On drži u Svojoj Ruci i zemaljski svod, pa tako i naše živote. Odvažimo se zaplivati na moru života, na moru ljubavi, to jest s Isusom prema našoj Vječnoj domovini, gdje nas raširenih ruku očekuje naš ljubljeni Otac čija smo djeca. Hvala Ti Bože na svemu što činiš u našim životima.

U potpunosti Tvoji naš ljubljeni Isuse i sve naše Tvoje je po Bezgrešnom Srcu Marijnom. Sretan i blagoslovljen Vam Sveti Juraj!

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020