SVEČANO PROSLAVLJEN ZAŠTITNIK ŽUPE SVETI JURAJ MUČENIK

Svečanom svetom misom u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika koju je slavio o. Vladimir Simunović, generalni vikar Križevačke eparhije uz preč. Izidora Fereka, nekadašnjeg đurđevačkog župnika, a sada župnika u župi Sv. Ilije kraj Varaždina, preč. Marijana Kovačića, župnika u Virju i dekana virovskog dekanata, vlč. Matije Filipovića, domaćeg sina na službi kapelana u župi sv. Nikole u Varaždinu, te uz svećenike iz đurđevačkog dekanata, proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe sv. Jurja i dan grada Đurđevca.

Uz mnogobrojne župljane i gradske vijećnike na euharistijskom slavlju su sudjelovali gradonačelnik Hrvoje Janči i saborski zastupnik i predsjednik gradskog vijeća Željko Lacković.

U svojoj propovijedi o. Vladimir je istaknuo kako je „sv. Juraj okončao svoj život mučeničkom smrću, zauzimajući se za Kristovu Crkvu i dostojanstvo kršćana. To me navodi na pitanje da ja sam sebe zapitam, svakodnevno, kakav sam je primjer kršćanina, kakav ja primjer kršćanina dajem onima oko sebe, što ja predstavljam i za što se zalažem? U sv. Jurju vidimo hrabrost ispovijedanja vjere nauštrb vlastitog života, dok se mi bojimo u restoranu prekrižiti da nas drugi ne ismijavaju, dok se okrećemo od ulaska u crkvu da nam drugi ne nabijaju to na nos, dok nam je draže pridružiti se psovki, ogovaranju, laži i proklinjanju umjesto da ustanemo protiv tih nepravdi. Današnja molitva svih nas neka bude usmjerena da se po zagovoru sv. Jurja mučenika svi mi mijenjamo prema onome kako je Bog zamislio da živimo, a to je po uzoru na Njegovu svetost, te i sami tako vratimo obličje svetosti na čiju smo sliku stvoreni.“

Na kraju mise riječi zahvale je uputio župnik Tomislav Leskovar, čestitao je svima blagdan župe i dan grada sa željom da sve u životu i dalje prati sv. Juraj svojim nebeskim zagovorom i pomoći.

 

Tekst: Župa Đurđevac

Foto: Grad Đurđevac

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020