PISMO VARAŽDINSKOG BISKUPA BOŽE RADOŠA O BISKUPIJSKOJ RAZINI SINODSKOG HODA

Draga braćo i sestre u Kristu!

„Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“ (Lk 3, 4b). Ivanov glas, koji je nekoć odzvanjao jordanskom dolinom, odjekuje danas našim zajednicama i upućuje nam poziv na ispravljanje životnih puteva; da izravnamo doline i brda samodostatnosti, kako bismo vidjeli dalje od sebe i našli put na kojemu nam Gospodin prilazi.

Svjetlo za pripravljanje i traženje puta dao nam je papa Franjo i 10. listopada ove godine euharistijskim slavljem započeo sinodski hod pod naslovom „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo – sudjelovanje – poslanje“. Prihvaćajući papin poziv, pridružili smo se zajedničkom hodu cijele Crkve i 17. listopada misnim slavljem u našoj katedrali započeli biskupijsku razinu sinodskog hoda. Sinoda (syn + hodos), pojam iz predaje Crkve, označava zajednički hod svih koji slijede Isusa i koje Isus poziva da ga slijede (usp. Vademecum, 14.). Oni dijele radosti i nade, žalosti i tjeskobe vlastitih životnih stvarnosti (usp. GS 1) te sudjeluju u Isusovom poslanju – naviještanju Radosne vijesti.

Približavamo se proslavi 25. obljetnice utemeljenja naše Biskupije i u sinodskom hodu nalazimo priliku osvrnuti se na prijeđeni put. Molitvom, razmatranjem riječi Božje, slavljenjem sakramenata i iskrenim susretima s braćom i sestrama, osluškujemo poticaje Duha Svetoga da bismo bili više zajedno i odvažni svjedoci Božje ljubavi i milosrđa.
Pozivam sve vas, braćo svećenici i đakoni, redovnici i redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, majke i očevi, bake i djedovi, mladi i stari, svi Kristovi vjernici laici, da se pridružite sinodskom hodu i utvrđivanju puta vjere naših župnih zajednica i naše Biskupije. Uključimo i one na rubu, koji žive u siromaštvu, koji rijetko ili nikada ne prakticiraju svoju vjeru (usp. Vademecum, str. 14). Na osobit način u taj hod krenut ćemo Druge nedjelje došašća (5. prosinca) Molitvom za sinodu. Tu ćemo molitvu moliti svake nedjelje na kraju misnog slavlja, nakon popričesne molitve. Potičem vas da ju ponesete i u svoje obitelji kako bi postala dio vaše osobne i obiteljske molitve.

Tijekom korizme sljedeće godine u našim će se župnim zajednicama održati više susreta – sinodskih savjetovanja – pod vodstvom župnika, koordinatora i župnog tima za sinodski hod. Župnik će izabrati župnog koordinatora i njegovo/njezino ime javiti Biskupijskom povjerenstvu za sinodski hod do 22. prosinca 2021. godine. Nadalje, u drugoj polovici siječnja nadolazeće godine održat će se pripremni susreti za župnike i koordinatore. Sinodski susreti pojedinih vjerničkih skupina održat će se i na biskupijskoj razini.

Ohrabrujem i potičem sve vas, braćo i sestre, da sudjelujete u tim susretima – darujući svoje vrijeme i sposobnosti te dijeleći razmišljanja i iskustva za dobro i napredak Crkve.

Već se sada radujem vašoj otvorenosti za sudjelovanje u zajedničkom hodu i zahvaljujem na molitvenoj podršci.  Na sve zazivam Božji blagoslov i pozdravljam vas u Gospodinu!

U Varaždinu na blagdan sv. Andrije apostola, 30. studenoga 2021.

 

+ Bože Radoš, v. r.
varaždinski biskup

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020