Oproštajna misa župnika Marka Raca i kapelana Filipa Jakupca

Odlukom varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša u Župi sv. Jurja u Đurđevcu došlo je do personalnih promjena u službi župnika i župnog vikara. Tako je vlč. Marko Rac razriješen službe župnika, a vlč. Filip Jakupec službe župnog vikara u Đurđevcu. Dosadašnji župnik vlč. Marko Rac dobio je službu župnika u Pribislavcu, a vlč. Filip Jakupec imenovan je župnikom u Hlebinama i upraviteljem župe u Sigecu.

Oproštajna misa župnika Marka Raca i kapelana Filipa Jakupca bila je u nedjelju, 22. kolovoza 2021. godine u župnoj crkvi sv. Jurja u Đurđevcu. Uz mnoštvo vjernika i župljana, misnom slavlju prisustvovali su predstavnici Grada Đurđevca, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, ravnatelji mjesnih škola i članovi obitelji župnika Marka i kapelana Filipa. Ovo je bila prilika da župljani, ali i svi suradnici zahvale na svemu što je vlč. Marko Rac tijekom 8 godina službe u Đurđevcu učinio za župu. Posebno je istaknuta temeljita obnova unutrašnjosti župe crkve i trud oko duhovnog rasta župe kroz redovito slavljenje svetih Misa, dijeljenje sakramenata, održavanje župnog vjeronauka, organiziranje mnogobrojnih hodočašća i suradnje sa svim zajednicama u župi.
Kao dar cijele župe predan je župniku Marku Racu kalež s pliticom na kojem je ugravirana posveta. Osim toga, vlč. Marko Rac i vlč. Filip Jakupec primili su na dar liturgijsko ruho, albe i misnice, te novčane priloge. Članovi župnog zbora darovali su im slike, kao i predsjednik udruge Peski-art u znak zahvale za dugogodišnju suradnju.

Uz trud samih župljana i mnogih donatora organiziran je prigodni domjenak u pastoralnoj dvorani na župnoj dvorani gdje su svi župljani u zajedništvu još jednom izrazili zahvale župniku i kapelanu na službi u Đurđevcu. Posebna oproštajna misa održana je i u filijali u Mičetincu gdje su mještani zahvalili župniku i kapelanu prigodnim govorom i darovima.

Novim župnikom u Đurđevcu imenovan je vlč. Tomislav Leskovar koji je do sada bio župnik u Selnici u Međimurju, a kao pastoralni suradnik u župi će djelovati i vlč. Mario Rukelj. Oni će prvi puta slaviti Mise u Đurđevcu u nedjelju, 29. kolovoza 2021. godine, a svečano uvođenje u službu novoga župnika i pastoralnog suradnika bit će u nedjelju, 5. rujna 2021. godine.

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020