Obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti prof. Mate Lešćana

U Đurđevcu, rodnome gradu Mate Lešćana (1936.-1991.) 11. prosinca 2021. godine svečano je obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti ovog priznatog skladatelja, orguljaša, zborovođe i glazbenog pedagoga. Program je započeo u 10:30 u Domu kulture stručno-znanstvenim skupom na kojem su o liku i djelu Mate Lešćana izlagali dr. sc. Ivana Senjan, organizatorica projekta U spomen na Matu Lešćana, predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika izv. prof. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić, tajnik HDCG-a Kristijan Palčec, mag. mus. Hrvatskog društva i đurđevački slikar Zdravko Šabarić.

U okviru skupa predstavljena je biografska publikacija U spomen na Matu Lešćana autorice dr. sc. Ivane Senjan te digitalni album Hvali dušo moja! na kojem se po prvi puta zvukovno objedinjuje Lešćanovo stvaralaštvo.

U glazbenom dijelu, skladbe s albuma predstavili su pjevački ansambli Grada Đurđevca (VS Đurđevčice, Dječji zbor Osnovne škole Đurđevac, Dječji zbor Umjetničke škole “Fortunat Pintarić” Koprivnica – područno odjeljenje Đurđevac i Djevojački zbor Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac), a kroz program je vodila Bernarda Ferderber, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac.

U popodnevnom dijelu programa, u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u 16:30 održan je tematski koncert In memoriam – Mato Lešćan koji su izveli sopranistica Marija Buzdovačić Peručić i orguljaš Andro Čalo nakon kojeg je ispred crkve upaljena treća adventska svijeća.

Opis cijelog projekta U spomen na Matu Lešćana, biografska publikacija u elektroničkom izdanju i mogućnost slušanja digitalnog albuma (koji će uskoro biti dostupan i na glazbenim platformama YouTube, Spotify, Deezer, Apple Music, Google play) dostupno je na web stranici Župe sv. Jurja mučenika u Đurđevcu:

https://zupadjurdjevac.com/u-spomen-na-matu-lescana/

Nositelj projekta: Župa sv. Jurja mučenika, Đurđevac
Voditeljica projekta: dr. sc. Ivana Senjan
Organizacija: Turistička zajednica Grada Đurđevca i Gradska knjižnica Đurđevac
Pokrovitelj projekta: Grad Đurđevac

Izvor fotografija:

Grad Đurđevac
https://djurdjevac.hr/gradska-uprava/strucnim-skupom-i-koncertom-obiljezena-85-obljetnica-rodenja-i-30-obljetnica-smrti-mate-lescana/

Podravski list
https://podravski.hr/obiljezili-85-obljetnicu-rodenja-i-30-obljetnicu-smrti-profesora-mate-lescana/

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020