Obilježen blagdan svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca

Đurđevečki su vatrogasci ove godine 4. svibnja posebno svečano obilježili blagdan svojeg nebeskog zaštitnika – svetog mučenika Florijana. Članovi javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Đurđevca prisustvovali su svetoj Misi koja je slavljena u župnoj crkvi svetog Jurja u Đurđevcu u ponedjeljak u 19 sati. Već tradicionalno su došli sa svojom zastavom i skulpturom svetog Florijana, a slavlje je pomno odabranim skladbama uveličao Puhački orkestar DVD-a Đurđevac pod vodstvom dirigenta gospodina Božidara Škurdije. U misnim nakanama smo se sjetili svih pokojnih članova JVP-e i DVD-a Đurđevac te dugogodišnjeg predsjednika Vatrogasnog društva pokojnog Vinka Martinčića.

Misno slavlje predvodio je đurđevečki župnik vlč. Marko Rac koji je izrazio zadovoljstvo što naši vatrogasci ovako svečano svake godine obilježavaju blagdan svetog Florijana kao svojeg nebeskog zaštitnika i uzora i tako zahvaljuju dragome Bogu za sva dobročinstva kojima na obasipa čitave godine. Župnik je u nadahnutoj propovijedi istaknuo kako je svetački lik mučenika Florijana i danas aktualan jer smo pozvani do posljednjeg daha svjedočiti svoju vjeru kao što je to ovaj svetac učinio na početku IV. stoljeća u doba stravičnih progona kršćana koje je u Rimskom Carstvu organirao car Dioklecijan. Posebnu priliku nasljedovanja ljubavi prema bližnjima imaju naši požrtvovni vatrogasci koji danonoćno, često na dragovoljnoj bazi, budno paze na imovinu i živote svima kojima prijeti opasnost od ognja, požara, poplava, oluja i drugih nepogoda.

Istog je dana ispred Vatrogasnog doma u Đurđevcu upriličena i posveta novog kipa svetog Florijana koji su đurđevečki vatrogasci podigli ovome svecu u čast, a na ponos svih Đurđevčana. Kip svetog Florijana blagoslovio je župnik vlč. Marko Rac uz prisutnost članova Vatrogasne postrojbe i gostiju među kojima je bio i gradonačelnik gospodin Željko Lacković. Skulpturu je iz drveta izradio bivši djelatnik JVP-e Đurđevac, kipar i umjetnik iz Šemovaca gospodin Đuro Zvonar. Ovime smo u Đurđevcu dobili mjesto na kojem možemo častiti ovog sveca i zagovornika u različitim nevoljama čiji su kipovi nekad bili postavljeni u svim naseljima i na mnogim kućama jer se ljudi od davnina utječu svetom Florijanu kako bi ih štitio od požara, poplava i oluja.

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020