Mješoviti zbor „Georgius“ Župe sv. Jurja mučenika Đurđevac hodočastio Gospi Sinjskoj

Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske i Župu sv. Jurja mučenika iz Đurđevca povezuje veliko prijateljstvo fra Jure Župića, dugogodišnjeg zborovođe dječjeg i mješovitog zbora Svetišta s glasovitim hrvatskim skladateljem, orguljašem, zborovođom i glazbenim pedagogom prof. Matom Lešćanom, inače našim rođenim đurđevčanom. Naime, fra Jure bio je učenik, suradnik i veliki prijatelj pokojnoga prof. Lešćana (1936.-1991.) koji je često puta odlazio u Svetište Gospe Sinjske gdje je rado svirao na orguljama i prijateljevao s fra Jurom.

Slika 1. Mato Lešćan za orguljama u Svetištu Gospe Sinjske

(fotografiju ustupila obitelj Vlaste i Nikole Šerman)

Istražujući Lešćanov život i stvaralaštvo, također naša đurđevačka glazbena pedagoginja i crkvena glazbenica dr. sc. Ivana Senjan je u pripremi obilježavanja 85. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti Mate Lešćana kontaktirala fra Juru Župića kako bi joj pomogao u pronalasku još neobjavljenih nota te biografskih detalja ovog već pomalo i zaboravljenog skladatelja, no po brojnim napjevima vrlo prisutnog u hrvatskoj liturgijskoj glazbi. Tako se nakon suradnje s fra Jurom i još nekolicinom Lešćanovih suvremenika došlo do brojnih informacija te pronalaska još nekih Lešćanovih rukopisnih partitura i fotografija što je uvelike doprinijelo realizaciji projekta „U spomen na Matu Lešćana“. Inače, prisjetimo se, obilježavanje obljetnice rođenja i smrti Mate Lešćana održano je u Đurđevcu, 11. prosinca 2021. godine a cjelokupan projekt objedinio je izdavanje biografske publikacije „U spomen na Matu Lešćana“ te digitalnog albuma Lešćanovih skladbi „Hvali, dušo moja!“, promociju u televizijskim i radio emisijama, održavanje stručno-znanstvenog skupa, nastupe đurđevačkih ansambala s Lešćanovim skladbama te koncert „In memoriam Mato Lešćan“ koji su u crkvi sv. Jurja izveli priznati splitski umjetnici sopranistica Marija Buzdovačičić Peručić i orguljaš Andro Čalo.

Slika 2. Naslovnica biografske publikacije „U spomen na Matu Lešćana“

(biografska publikacija, digitalni album skladbi Mate Lešćana i ostale informacije o projektu dostupno je na: https://zupadjurdjevac.com/u-spomen-na-matu-lescana/

S obzirom na to da mješoviti zbor „Georgius“ župe Sv. Jurja mučenika iz Đurđevca vodi upravo Ivana Senjan a članovi zbora su intenzivno sudjelovali u spomenutom projektu, došlo je do ideje da se ove dvije župe ponovno povežu te da se po prvi puta organizirano hodočasti iz Đurđevca u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Tako su 18. i 19. lipnja 2022. godine pjevači župnoga zbora „Georgius“ predvođeni župnikom vlč. Tomislavom Leskovarom posjetili Svetište, a svojim pjevanjem nedjeljne svete mise u 10 sati zahvalili su Gospi za sva dobra koja su primili. U radosno zajedništvo pridružio se i dugogodišnji prijatelj zbora prof. Bernard Dugan koji je svojim sviranjem orgulja popratio naše pjevače tijekom euharistijskog slavlja koje je predvodio naš župnik.

Srdačno gostoprimstvo fra Jure Župića, č. s. Jelene Mijić, gvardijana fra Ante Čova i župnika fra Perice Maslaća te pjevanje zbora na euharistijskom slavlju i to uz zvuke orgulja na kojima je svirao i prof. Mato Lešćan, ostavilo je na đurđevačke hodočasnike svakako veliki dojam te rasplamsalo želju za ponovnim odlaskom ali i susretom sinjskih crkvenih pjevača u gradu Đurđevcu.

Zbor je tijekom putovanja posjetio i Muzej Nikole Tesle u Smiljanu u kojem su uživali u razgledavanju rodne kuće i interpretacijskog centra čuvenog izumitelja.

Slika 3. Radostan susret fra Jure i dirigentice zbora Ivane Senjan

Slika 4. Pjevači i župnik mješovitog zbora „Georgius“ Župe sv. Jurja mučenika Đurđevac ispred oltara Majke Božje Sinjske s domaćinima

Slika 5. Proba zbora na koru

Slika 6. Č. s. Jelena sa zborašima

Slika 7. Gostoprimstvo i zahvala

Slika 8. Pjevanje euharistijskog slavlja

Slika 9. Posjet muzeju i riznici uz vodstvo fra Mirka Marića

Slika 10. Bernard Dugan, prof. za orguljama

Slika 11. Zbor „Georgius“ u Muzeju Nikole Tesle

 

Župa svetog Jurja Đurđevac

Izrada: Studeni 2020