Zajednička Sveta misa župljana Župe sv. Jurja i zajednice Vjera i Svjetlo

Na Svetoj misi koju je predvodio đurđevački župnik vlč. Marko Rac u 11 sati, 10. travnja 2016., naši župljani su imali priliku vidjeti i upoznati se s radom zajednice Vjera i Svjetlo koja aktivno djeluje i u Đurđevcu. Svi članovi su odlučili sudjelovati u scenskom prikazu Evanđelja po Ivanu te ga na taj način što vjernije prikazati župljanima. Članovi su bili apostoli, dok je ulogu Isusa preuzeo naš župni vikar vlč. Marijan Kovačić, a narator i propovjednik je bio duhovni vođa zajednice, fra Ivan Široki, župnik u Kloštru.

Sama zajednica Vjera i Svjetlo je međunarodni pokret koji je nastao kako bi se osobama s teškoćama u razvoju/intelektualnim teškoćama  i njihovim obiteljima omogućila što veća i bolja integracija, podrška, sklapanje prijateljstva te njihovo prihvaćanje kao cjelovitih osoba, Božjeg djeteta i duhovne osobe koju neće spriječiti njezina teškoća u odnosu sa i prema Bogu.

Raspored svetih misa
Nedjelja, 28. 06. 2020.
08:00
11:00 MLADA MISA U PITOMAČI
19:00
Ponedjeljak,29.06.2020.
11:00 PROŠTENJE U GRKINAMA
19:00
Utorak, 30. 06. 2020.
19:00
Srijeda, 01. 07. 2020.
19:00
Četvrtak, 02. 07. 2020.
19:00
Petak, 03. 07. 2020.
19:00
Subota, 04. 07. 2020.
19:00
Nedjelja, 05. 07. 2020.
08:00
09:30 MIČETINAC 
11:00 SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI
19:00

 

Kratice biblijskih čitanja dana – Nedjelja

 

nedjelja 5. 7.

14 nedjelja kroz godinu

A ciklus čitanja

 

______

 

Zah 9, 9 – 10

Ps 145, 1 – 2. 8 – 11. 13c – 14

Rim 8, 9. 11 – 13

Mt 11, 25 – 30

 

 

Citat Svetog pisma – Nedjelja

 9A vi niste u tijelu, nego u Duhu,

ako Duh Božji prebiva u vama.

A nema li tko Duha Kristova,

taj nije njegov. (…)

25Evanđelje jednostavnima

U ono vrijeme reče Isus:

Slavim te, Oče,

Gospodaru neba i zemlje,

što si ovo sakrio

od mudrih i umnih,

a objavio malenima.

Misao dana – Nedjelja

 

Jesam li Kristov?

– Potpuno i neposredno?

Ili kalkuliram,

po duhu ovog svijeta,

tražim prečace i ustupke?

Biti jednostavan

– znači nepodijeljena

duha, duše i srca cjelovita…

 

 

__________________

 

 

Mnogi danas žive

sjedeći na dva stolca.

Ne zamjeram se

ni Gospodinu Bogu,

ali ni onom zlu,

koje je prisutno

u stvarnosti naših života!

 

 

Svetac dana – Nedjelja
Misao tjedna

Nedjelja ovog tjedna je
14 NEDJELJA KROZ GODINU
A ciklusa čitanja!

Krotka sam i ponizna srca...

Radosna je vijest upućena jednostavnim ljudima. Ljudima koji žive život, ne skrivajući se od Gospodina, već živeći transparentno, očito, pred Gospodinom i pred ljudima – jesu kakvi jesu.

Nisu tjelesni, ne podliježu zakonu tijela, koje sve ljude opterećuje sramom, sebičnošću, egoizmom    i samodostatnošću. Živjeti nam je po duhovnim principima, ukoliko želimo nasljedovati Krista!

Naslijedili smo Duh Kristov, dar Duha Svetoga, pa više nismo pod zakonom Staroga zavjeta.
Tijelu pogoduje onaj koji traži imetak, imanje i taj ispada iz Vječnosti i sebe određuje propadljivim, prolaznim, materijalnim.

Izrael nekada, a danas Crkva Katolička, zaručnica je Kristova. Stara zaručnica je otpala ne poštujući Savez, a Nova zaručnica je pozvana vršiti Novi Zakon Ljubavi! Zaručeni pred Gospodinom spoznajemo puninu, po vjernosti Gospodinu.

Glavar Izraelski, nadstojnik sinagoge zove Isusa u svoj dom, kako bi Isus učinio čudo. Umrla mu je kćer, te se on želi osvjedočiti u Božju Milost.      Isus mora doći k njemu. Razlika od onog stotnika, vojnika koji je bio svjestan, kako nije dostojan da Isus uđe u njegov dom. Glavar Izraelski poziva Isusa, potreban mu je i sada Isus mora doći i učiniti čudo. Takvi smo i mi kada tražimo da nas Isus mora uslišati, jednostavno zato što ga molimo, jednostavno zato što idemo na misu, jednostavno zato što smo dobri ljudi. A Isus traži vjeru!
Tada i sada, od svakoga od nas!

Idolopoklonstvo je danas toliko prisutno, kumiri kojima se klanjamo sveprisutni su, tako da od onog vremena koje je opisano u Svetom pismu Staroga zavjeta, te današnjeg vremena u kojem živimo svoju vjeru, gotovo da nema razlike. Jedino što danas moramo tolerirati svačiji izbor, u ime demokracije i ljudskih prava. Ne bismo navodno smjeli progovoriti, o zlom putu na kojem se mnogi nalaze.

A šutnjom pristajemo na zlo koje nas opkoljuje sa svih strana, te nedjelovanjem činimo grijeh propusta.
Pa i danas mnogi proroci Božji, jer ne slijede modne trendove, bivaju odbačeni, prezreni.

Moramo i želimo biti tolerantni i prema drugačijem vjerovanju, ali ne smijemo zaboraviti pravu vjeru!
Čuvajmo se stranih upada, koji našu vjeru čine lakšom, podnošljivijom, modernijom, a tako često bez istinske veze sa Naukom Kristovim!

Isus sam je optužen da liječi po poglavici đavolskom, a Isus svojom autentičnošću pobjeđuje zle jezike!
Izraelovi kumiri koji su skupljeni u suživotu sa raznim poganskim plemenima, moraju biti razoreni, kako bi se sačuvala čistoća vjerovanja.

A to znači, pristao sam postati članom Crkve, nitko me nije prisiljavao. Prihvaćam sve ono što Crkva vjeruje. Upoznajem Nauk i rastem u vjeri!
Mnogi se danas moderni ljudi vrijeđaju kada im se kaže da žive poganski.

A što to znači? Pogansko dolazi od latinske riječi PAGANUS, PAGANO ILI PAGUS – mjesto, selo. Pojam je nastao u 4 stoljeću (nakon 313.g. – MILANSKI EDIKT), kada se kršćanstvo širi gradovima, dok na selima i dalje prakticiraju stare religije, antičke religije – neo-poganstvo danas. Pogani nisu samo oni, koji su u ideji prosvjetiteljstva pronašli izliku, za sve što čine ili ne čine u svome životu. To su i oni koji prakticiraju prirodnu religiju.
Pogani isto tako u nešto vjeruju, ali ne vjeruju u kršćanstvo, ni u Isusa Krista!

U koju god kuću ulazimo, zaželimo joj mir, blagoslovimo kuću u koju uđemo, sve ukućane, sve njene goste. Blagoslivljajmo, a ne budimo oni koji osuđuju, proklinju druge zbog njihova života. Budimo ljubav u ovome svijetu! Tako ćemo zaslužiti hranu i plaću apostolsku – poslaničku.

Primit ćemo hvalu, ali uz progonstva koja nesumnjivo slijede, svim vjernim Kristovim učenicima. Mudrost Svetoga Pisma naše je jedino oružje, naš jedini alat, kojim mijenjamo sebe i svijet u kojem živimo. Bezazlenost znači napuštanje ljudske mudrosti, snalažljivosti koja želi postići ljudsku hvalu i ljudsku korist. Bezazleni su oni koji se ne prepiru sa zlom, oni koji ne gledaju u srce oluje života,  već zajedno sa Kristom pobjeđuju sve napasti i iskušenja životna! Propovijedaju otvoreni i smjelo cijelim svojim životom.
Priznajemo Gospodina i priznajemo da pripadamo Gospodinu Isusu Kristu potpuno, cijelim svojim bićem! Budimo autentični vjernici!

Blok za poruke
Radno vrijeme župnog ureda
Kontakt župe
vlč. Marko Rac, župnik
Rkt. Župni ured Sv. Jurja mučenika
S. Radića 5, Đurđevac
Tel/fax: 048/ 813-430
Slika sv. Jurja
Sveci.net