Svečana proslava blagdana svetog Jurja i Dijamantnog jubileja patra dr. Ivana Fučka

U Đurđevcu je u četvrtak 23. travnja 2015. godine svečano obilježen blagdan svetog mučenika Jurja te dan Župe i Grada Đurđevca. U vrlo bogatom višednevnom programu središnji je događaj bilo svečano Misno slavlje na sam blagdan svetog Jurja u župnoj crkvi u Đurđevcu koja je posvećena ovom svecu.

Ove godine je župni blagdan uveličan velikom i nesvakidašnjom proslavom. Naime, 23. travnja 2015. godine pater  prof. dr. Ivan Fuček, proslavio je svoju Dijamantnu misu i na taj način obilježio šezdesetu obljetnicu svećeničkog ređenja i svoje mlade mise koju je slavio u Đurđevcu d1955. godine. Uz to, proslavio je i sedamdesetu obljetnicu redovništva jer je u Družbu Isusovu stupio davne 1944. godine. Velečasni otac Ivan Fuček, član Hrvatske provincije Družbe Isusove, rođen je u Đurđevcu 1. srpnja 1926. godine. Kao redovnik isusovac i svećenik ističe se kao vrhunski teolog svjetskog glasa koji je obnašao mnoge važne funkcije u strukturama Katoličke crkve pri Svetoj stolici i u Hrvatskoj. Dr. Ivan Fuček izuzetno je plodan pisac! Objavio je brojne knjige i znanstvene članke na hrvatskom i drugim jezicima. Opravdano se Ivana Fučka smatra najistaknutijim hrvatskim moralistom dvadesetog stoljeća. Svojim znanstvenim i životnim postignućima zadužio je hrvatski narod, a počasni je građanin Grada Đurđevca.

Za proslavu svojeg jubileja pater Ivan Fuček odabrao je svoj rodni Đurđevec i crkvu u kojoj je slavio svoju Mladu misu. Župna crkva u Đurđevca bila je prepuna! Svečano Misno slavlje predvodio je biskup Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s biskupom Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslavom Huzjakom i biskupom Porečke i Pulske biskupije mons. Draženom Kutlešom. Prisutno je bilo još četrdesetak svećenika među kojima su bili isusovci i prijatelji slavljenika Ivana Fučka, svećenici Đurđevečkog dekanata, dvojica domaćih sinova svećenika (pater Ignac Čižmešija, DI i vlč. Ivan Cestar), domaći župnik i župni vikar, bogoslovi i voditelji Bogoslovnog sjemeništa Redemptoris Mater u Puli i drugi. Svojim dolaskom dr. Ivana Fučka počastiti i uzveličali proslavu župnog proštenja predstavnici lokalnih vlasti. Ispred Koprivničko-križevačke županije stigli su župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac. Gradsko vijeće Grada Đurđevca predvodio je gradonačelnik Željko Lacković. Odazvao se i počasni građanin Grada Đurđevca, domaći sin, general-pukovnik Mladen Markač, kao i saborski zastupnik dr. Stjepan Milinković te predsjednik Udruge Specijalne policije Republike Hrvatske Josip Klemm. U Đurđevec su stigli mnogi prijatelji patra Ivana Fučka iz Hrvatske i inozemstva, pogotovo oni kojima je kao studentima držao vjeronauk, a koji su s njim ostali povezani do današnjih dana. Slavlje su uveličale Đurđevčanke u narodnim nošnjama, tri župna zbora, sjemeništarci, ministranti i mnoštvo naroda Božjeg iz Đurđevca i okolice.

Pozdravni govor jubilarcu patru Ivanu Fučku i svim prisutnima uputili su đurđevečki župnik vlč. Marko Rac i pastoralni vijećnik gospodin Ivan Hodalić, student 1969. godine kada je pater Fuček sa još tri svećenika počeo s katehezom među hrvatskim katoličkim sveučilištarcima u Zagrebu. Pročitane su poslanice, odnosno čestitke koje su jubilarcu Ivanu Fučku uputili nadbiskup metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić i nadbiskup metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić. Isusovac pater Petar Galauner, koji s patrom Fučkom prijateljuje od davne 1943. godine, u svojoj je propovijedi nadahnuto govorio o životu i djelu našeg jubilarca upozorivši na mnoge povijesne činjenice iz povijesti hrvatskog naroda i župe u Đurđevcu.

Na kraju je domaći župnik vlč. Marko Rac zahvalio dragom Bogu i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i organizaciji ovog svečanog slavlja. Posebno je zahvalio slavljeniku patru Ivanu Fučku što je za mjesto svečane proslave svojeg dijamantnog jubileja odabrao Đurđevec – mjesto u kojem se rodio, steko prvo obrazovanje u roditeljskom domu i školi i stvorio prve ključne kontakte s našom vjerom i Crkvom. Župnik je u ime svih župljana i građana Đurđevca zahvalio dr. Ivanu Fučku što pronosi ime naše Župe i Grada diljem svijeta. Ustvrdio je da je pater Ivan Fuček najučeniji sin ovog mjesta u čitavoj povijesti njegovoj povijesti.

Slavljeniku je predan naizgled skroman, ali znamenit dar. Riječ je o unikatnom kaležu izrađenom od autohtonog i plemenitog drveta. Ovaj pomalo neobični predmet pravo je umjetničko djelo jer je rezultat pažljive obrade vrlo starog drveta izvađenog iz rijeke Drave i obogaćenog dragim i poludragim kamenjem. Na taj način darujemo dio Podravine!  Dar je to koji sadrži po komad osnovnih prirodnih elemenata koji simboliziraju Podravinu: voda rijeke Drave koja je Podravini u kojoj smo rođeni dala ime, zatim dio ovog plemenitog tla natopljenog znojem težaka i kapljama krvi mučenika koje simbolizira drago i poludrago kamenje. Naposljetku, to je drveni predmet, izrađen od hrasta lužnjaka od kojeg su Podravci stoljećima gradili svoje kolijevke, križeve i čitave domove. Uz ovaj dar župljani su slavljeniku predali i sliku svetog Ivana Krstitelja čije ime nosi pater Fuček.

Dirljivom govorom se pater Ivan Fuček obratio svima okupljenima. Prisjetio se svojeg djetinjstva u Đurđevcu i naglasio važnost lijepih trenutaka koje je doživio u župnoj crkvi u kojoj je slavio svoju Mladu misu 1955. i Dijamantnu misu na današnji dan. Poseban događaj koji mu je ostao u sjećanju bio je susret s danas blaženikom dr. Alojzijem Stepincom koji je 8. studenog 1936. godine u našoj župnoj crkvi posvetio dva pokrajnja oltara. Tada ga je u ime đurđevečke Župe pozdravio desetogodišnji dječačić koji je od biskupa Stepinca zauzvrat primio srdačan zagrljaj i svetu sličicu s likom Dobrog Pastira. Taj đurđevečki dječačić bio je naš jubilarac pater dr. Ivan Fuček.

Raspored svetih misa
Nedjelja, 09. 08. 2020.
08:00
09:30 Mičetinac
19:00
Ponedjeljak,10.08.2020.
NEMA SVETE MISE
Utorak, 11. 08. 2020.
08:00
Srijeda, 12. 08. 2020.
08:00
Četvrtak, 13. 08. 2020.
08:00
Petak, 14. 08. 2020.
08:00
Subota, 15. 08. 2020.
09:00
19:00
Nedjelja, 16. 08. 2020.
08:00
11:00 U KAPELI SVETE  ROZALIJE
19:00

 

Kratice biblijskih čitanja dana – Ponedjeljak

 

 

ponedjeljak 10. 8.

 

_______

 

2 Kor 9, 6 – 10

Ps 112, 1 – 2. 5 – 9

Iv 12, 24 – 26

 

Citat Svetog pisma – Ponedjeljak

Korist darežljivosti

6 Ta eno: tko sije oskudno, oskudno će i žeti;

a tko sije obilato, obilato će i žeti.

7 Svatko neka dade

kako je srcem odlučio;

ne sa žalošću ili na silu

jer Bog ljubi vesela darivatelja.

Misao dana – Ponedjeljak

 

Donesimo plod svoga života,

dok smo ovdje

na proputovanju zemljom.

Ne čekajmo sutra,

ne čekajmo bolje dane,

kako bismo bili bolji ljudi…

 

___________

 

Ovdje smo da se uložimo,

da gradimo, da budemo pozitivni,

da osvajamo nebo,

optimizmom i osmijehom.

 

 

Svetac dana – Ponedjeljak
Misao tjedna


Nedjelja ovog tjedna je
19 NEDJELJA KROZ GODINU
A ciklusa čitanja!

Pozvani smo i ove nedjelje susresti se sa Gospodinom. Prepoznati Gospodina kakav on i jeste, u Slavi.
I sve one silne oluje života, kroz koje prolazimo, nisu mjesto gdje bismo trebali tražiti Gospodina. On je istina i tu prisutan, ali samo ako smo ga tražili, ako smo izgradili odnos s Njime, u svim ostalim trenucima života.
Kasno je u problemu vikati Gospodinu i tražiti ga samo dok nam je teško. Gospodin tada najčešće šuti, pa i ako nam je najbliže, nego ikada u našem životu.
Oganj je strah, problem koji može uništiti naše stvarnosti. Ali i plamen, koji može spaliti, sve ono što me odvaja od Gospodina.
Predajmo svoje grijehe pravednom plamenu Gospodnje Ljubavi i vjerujmo Gospodinu.
Tada će, u tihom lahoru, doći nadahnuće, koje nas vodi punini života!

Budimo darežljivi, svejedno dajemo ono što nije naše, ono što nam ne pripada. A ne može nam pripadati ništa od ova materijalna svijeta, jer i mi smo samo kratkotrajni gosti na ovome svijetu. Na proputovanju smo. Ne vežimo se za materijalno.
Ništa što je oko nas nije naše, već nam je samo darovano, posuđeno. Korisnici smo tih dobara, pa ne zgrčimo ono što nam ne pripada.
Dijeliti sa manje sretnima, ne znači razdati sve, pa živjeti na cesti. Imati dovoljno za život, ali ne grabiti ono što pripada drugima.
Ne gomilati suvišak, već darežljivo dijeliti, ono što smo i sami primili.
Tada će nam i ruke biti prazno, darovane drugima, srce ispražnjeno od pohote i pohlepe, pa ćemo moći i primiti Milosti Gospodnje!
Jer Gospodin uvijek daruje nama, ali ne za nas.
Blagoslovljeni smo Milošću, ali uvijek za Zajednicu, kojoj pripadamo – župu!
Budimo pšenično zrno, koje umrijevši sebi, donosi svoj plod za druge, za spasenje i milost onima, koji su nam povjereni!

Uvijek svjesni, kako smo proroci obraćenja i proroci promijene. Jer život koji živimo, ispuni nas svakakvim nečistoćama, grijesima, oholostima.
Pa tako uvijek moramo biti svjesni da je naša duša kao zlato, koje se najbolje čisti kroz plamen kušnje. Kušnje nam nisu dane kako bi nas upropastile, već kako bi se Gospodin u nama proslavio. I kada se pitamo tko je najveći među nama, već smo u velikom problemu.
Jer nije poanta biti veći i važniji od drugih, nego svima na korist i spasenje duše, graditi život kao ponizni Svjedoci Božje Ljubavi!
Kada se uzvisujemo, uznosimo nad druge, pokazujemo koliko ne razumijemo Nebo, ispadamo iz Milosti Gospodnje.

Gospodin je Svet i kao Svetost sama u nama prebiva, dok smo u Milosti, Ljubavi i Volji Gospodnjoj.
Kada zbrljamo, sagriješimo, Milost nas Gospodnja napušta, točnije mi ju tjeramo od sebe, jer smo povjerovali zlu i grijehu.
A to znači da smo ispali iz Milosti, koja nas vodi Punini.

Ljudi najčešće zazivaju Gospodina, kada se osjete u kaljuži grijeha, zla i besmislu svakodnevice ispunjene očajem i otuđenošću.
A tada smo već otjerali Gospodina iz našega srca, jer on cijeni našu slobodu. Više od ikoga drugoga, Gospodin cijeni što smo slobodna bića. Takvima nas je stvorio, kako bismo mogli u slobodi prihvatiti zajedništvo s njime.
Ali kada griješimo, Gospodin koji je tankoćutan, ostavlja nam situaciju, za koju smo se sami opredijelili. Zato je potrebno obratiti se i vjerovati Gospodinu, koji nas vodi Punini.
Opomenimo brata i sestru, kada vidimo da griješe, ali tu priču ne nastavljajmo širiti, nikuda dalje, ni nikada više.
Budimo ponizni svjedoci Milosti!

U izgnanstvu smo iz nebeske slave i punine, svaki put kada upadnemo u grijeh. Kada lažno gradimo privid života, ne živimo puninu.
Ali i kada drugog čovjeka sudimo zbog njegova grijeha, daleko smo od Milosti Gospodnje.
Opomena, ne osuda.
Jer uvrede su ono što drugima izričemo ili stavom ili riječima, svaki put kada ih ne prihvaćamo, takve kakvi jesu, u toj situaciji.
Oprostimo drugima ukoliko želimo primiti oprost. Oprostimo slabosti, ukoliko želimo okajati svoje grijehe i manjkavosti.
U Gospodina se uzdajmo, ne bojimo se više, jer pripadamo Gospodinu, koji pobjeđuje u svim našim slabostima.

Marija Djevica i Majka,
1. 11. 1950. papa Pio XII bulom Munificentissimus Deus
svečano je definirao:
Bezgrješna Bogorodica vazda Djevica Marija, nakon završetka svoga zemaljskog života, dušom i tijelom uzeta je u nebesku slavu.
Slaveći Mariju na nebo tijelom i dušom uzetu, mi priznajemo veličinu svakog čovjeka, koja se ima ostvariti po Božjem milosrđu.

Blok za poruke
Radno vrijeme župnog ureda
Kontakt župe
vlč. Marko Rac, župnik
Rkt. Župni ured Sv. Jurja mučenika
S. Radića 5, Đurđevac
Tel/fax: 048/ 813-430
Slika sv. Jurja
Sveci.net