Obnovljena kapela Anđela Čuvara i drugi sakralni objekti u Mičetincu

Kao župna zajednica sa središtem u Đurđevcu nastojimo što bolje brinuti o potrebama svih naših filijala. To se odnosi i na materijalne potrebe sakralnih objekata koji se nalaze na području župe i grada Đurđevca. U našoj najvećoj filijali Mičetincu nalazi se kapela svetih Anđela Čuvara. U skladu s mogućnostima mještani u suradnji sa župnikom redovito održavaju i obnavljaju svoju kapelu. U jesen 2015. godine dovršeni su veliki radovi obnove cijelog krovišta kapele i zamjene limarije. Pri tome su promijenjene letve na krovištu i kapela je prekrivena novim crijepom. Uz to su postavljeni novi odvodni žljebovi. Radove od ukupno 31 000 kuna su polovičnim iznosima isplatili Grad Đurđevac i sami mještani Mičetinca. Tada je preostalo uređenje zvonika, bojanje zidova s unutarnje i vanjske strane te uređenje okoliša kapele.

Stoga smo ove 2018. godine nastavili s radovima i pristupili bojanju unutrašnjosti i vanjskog plašta kapele te obnovi stolarije koja je bila u vrlo lošem stanju. Ove radove planirali su financirati sami mještani Mičetinca uz sredstva iz župne blagajne. Zbog opsega radova i troškova bilo je nužno obratiti se za pomoć svima onima koju su željeli i mogli sudjelovati u ovome projektu. Doista su se odazvali mnogi pojedinci i tvrtke s područja grada Đurđevca i okolice te im ovim putem srdačno zahvaljujemo na svakoj materijalnoj i organizacijskoj pomoći.

Tijekom ovogodišnjih radova obojena je unutrašnjost kapele kao i vanjski plašt. Kapela je sada izvana u žutoj boji s bijelim rubovima. Obojen je i betinski dio ograde oko kapele. Uz to obnovljeno je raspelo koje se nalazi nedaleko kapele u središtu Mičetinca. Isto tako obnovljeno je raspelo koje se nalazi na raskrižju putova između Đurđevca, Mičetinca i Čepelovca, na mjestu zvanom „Pri turnu“. Osim ovih radova ove godine na zvoniku kapele svetih Anđela Čuvara nabavljen je novi automatski sustav za zvonjenje. Te je radove izvela poznata i specijalizirana tvrtka „Bosilj“ iz Novog Marofa. Iznos od oko 1 000 eura za ove radove unaprijed je bio osiguran iz župne blagajne.

Ovogodišnji radovi iznose oko 17 000 kuna, a sredstva su prikupili u prvome redu mještani Mičetinca i donatori koji su se odazvali pozivu za pomoć u realizaciji ovog projekta. Uz zadovoljstvo zbog uspješnog izvođenja ovog velikog zahvata zahvaljujemo svima koji su u njem sudjelovali.

 

Raspored svetih misa
Nedjelja, 28. 06. 2020.
08:00
11:00 MLADA MISA U PITOMAČI
19:00
Ponedjeljak,29.06.2020.
11:00 PROŠTENJE U GRKINAMA
19:00
Utorak, 30. 06. 2020.
19:00
Srijeda, 01. 07. 2020.
19:00
Četvrtak, 02. 07. 2020.
19:00
Petak, 03. 07. 2020.
19:00
Subota, 04. 07. 2020.
19:00
Nedjelja, 05. 07. 2020.
08:00
09:30 MIČETINAC 
11:00 SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI
19:00

 

Kratice biblijskih čitanja dana – Nedjelja

 

nedjelja 5. 7.

14 nedjelja kroz godinu

A ciklus čitanja

 

______

 

Zah 9, 9 – 10

Ps 145, 1 – 2. 8 – 11. 13c – 14

Rim 8, 9. 11 – 13

Mt 11, 25 – 30

 

 

Citat Svetog pisma – Nedjelja

 9A vi niste u tijelu, nego u Duhu,

ako Duh Božji prebiva u vama.

A nema li tko Duha Kristova,

taj nije njegov. (…)

25Evanđelje jednostavnima

U ono vrijeme reče Isus:

Slavim te, Oče,

Gospodaru neba i zemlje,

što si ovo sakrio

od mudrih i umnih,

a objavio malenima.

Misao dana – Nedjelja

 

Jesam li Kristov?

– Potpuno i neposredno?

Ili kalkuliram,

po duhu ovog svijeta,

tražim prečace i ustupke?

Biti jednostavan

– znači nepodijeljena

duha, duše i srca cjelovita…

 

 

__________________

 

 

Mnogi danas žive

sjedeći na dva stolca.

Ne zamjeram se

ni Gospodinu Bogu,

ali ni onom zlu,

koje je prisutno

u stvarnosti naših života!

 

 

Svetac dana – Nedjelja
Misao tjedna 14. nedjelja kroz godinu

Nedjelja ovog tjedna je 14 NEDJELJA KROZ GODINU, A ciklusa čitanja.

Radosna je vijest upućena jednostavnim ljudima. Ljudima koji žive život, ne skrivajući se od Gospodina, već živeći transparentno, očito, pred Gospodinom i pred ljudima – jesu kakvi jesu.

Nisu tjelesni, ne podliježu zakonu tijela, koje sve ljude opterećuje sramom, sebičnošću, egoizmom    i samodostatnošću. Živjeti nam je po duhovnim principima, ukoliko želimo nasljedovati Krista!

Naslijedili smo Duh Kristov, dar Duha Svetoga, pa više nismo pod zakonom Staroga zavjeta.

Tijelu pogoduje onaj koji traži imetak, imanje i taj ispada iz Vječnosti i sebe određuje propadljivim, prolaznim, materijalnim.

Izrael nekada, a danas Crkva Katolička, zaručnica je Kristova. Stara zaručnica je otpala ne poštujući Savez, a Nova zaručnica je pozvana vršiti Novi Zakon Ljubavi! Zaručeni pred Gospodinom spoznajemo puninu, po vjernosti Gospodinu.

Glavar Izraelski, nadstojnik sinagoge zove Isusa u svoj dom, kako bi Isus učinio čudo. Umrla mu je kćer, te se on želi osvjedočiti u Božju Milost.      Isus mora doći k njemu. Razlika od onog stotnika, vojnika koji je bio svjestan, kako nije dostojan da Isus uđe u njegov dom. Glavar Izraelski poziva Isusa, potreban mu je i sada Isus mora doći i učiniti čudo. Takvi smo i mi kada tražimo da nas Isus mora uslišati, jednostavno zato što ga molimo, jednostavno zato što idemo na misu, jednostavno zato što smo dobri ljudi. A Isus traži vjeru!

Tada i sada, od svakoga od nas!

Idolopoklonstvo je danas toliko prisutno, kumiri kojima se klanjamo sveprisutni su, tako da od onog vremena koje je opisano u Svetom pismu Staroga zavjeta, te današnjeg vremena u kojem živimo svoju vjeru, gotovo da nema razlike. Jedino što danas moramo tolerirati svačiji izbor, u ime demokracije i ljudskih prava. Ne bismo navodno smjeli progovoriti, o zlom putu na kojem se mnogi nalaze.

A šutnjom pristajemo na zlo koje nas opkoljuje sa svih strana, te nedjelovanjem činimo grijeh propusta.

Pa i danas mnogi proroci Božji, jer ne slijede modne trendove, bivaju odbačeni, prezreni.

Moramo i želimo biti tolerantni i prema drugačijem vjerovanju, ali ne smijemo zaboraviti pravu vjeru!

Čuvajmo se stranih upada, koji našu vjeru čine lakšom, podnošljivijom, modernijom, a tako često bez istinske veze sa Naukom Kristovim!

Isus sam je optužen da liječi po poglavici đavolskom, a Isus svojom autentičnošću pobjeđuje zle jezike!

Izraelovi kumiri koji su skupljeni u suživotu sa raznim poganskim plemenima, moraju biti razoreni, kako bi se sačuvala čistoća vjerovanja.

A to znači, pristao sam postati članom Crkve, nitko me nije prisiljavao. Prihvaćam sve ono što Crkva vjeruje. Upoznajem Nauk i rastem u vjeri!

Mnogi se danas moderni ljudi vrijeđaju kada im se kaže da žive poganski.

A što to znači? Pogansko dolazi od latinske riječi PAGANUS, PAGANO ILI PAGUS – mjesto, selo. Pojam je nastao u 4 stoljeću (nakon 313.g. – MILANSKI EDIKT), kada se kršćanstvo širi gradovima, dok na selima i dalje prakticiraju stare religije, antičke religije – neo-poganstvo danas. Pogani nisu samo oni, koji su u ideji prosvjetiteljstva pronašli izliku, za sve što čine ili ne čine u svome životu. To su i oni koji prakticiraju prirodnu religiju.

Pogani isto tako u nešto vjeruju, ali ne vjeruju u kršćanstvo, ni u Isusa Krista!

U koju god kuću ulazimo, zaželimo joj mir, blagoslovimo kuću u koju uđemo, sve ukućane, sve njene goste. Blagoslivljajmo, a ne budimo oni koji osuđuju, proklinju druge zbog njihova života. Budimo ljubav u ovome svijetu! Tako ćemo zaslužiti hranu i plaću apostolsku – poslaničku.

Primit ćemo hvalu, ali uz progonstva koja nesumnjivo slijede, svim vjernim Kristovim učenicima. Mudrost Svetoga Pisma naše je jedino oružje, naš jedini alat, kojim mijenjamo sebe i svijet u kojem živimo. Bezazlenost znači napuštanje ljudske mudrosti, snalažljivosti koja želi postići ljudsku hvalu i ljudsku korist. Bezazleni su oni koji se ne prepiru sa zlom, oni koji ne gledaju u srce oluje života,  već zajedno sa Kristom pobjeđuju sve napasti i iskušenja životna! Propovijedaju otvoreni i smjelo cijelim svojim životom.

Priznajemo Gospodina i priznajemo da pripadamo Gospodinu Isusu Kristu potpuno, cijelim svojim bićem! Budimo autentični vjernici!

Blok za poruke
Radno vrijeme župnog ureda
Kontakt župe
vlč. Marko Rac, župnik
Rkt. Župni ured Sv. Jurja mučenika
S. Radića 5, Đurđevac
Tel/fax: 048/ 813-430
Slika sv. Jurja
Sveci.net