Kratke obavijesti:

  • Vrijeme korizme– četrdesetodnevno vrijeme priprave za Uskrs kroz post, molitvu i milostinju. U korizmi je petkom i nedjeljom križni put prije večernje Svete mise. Za vrijeme križnoga puta prilika je za svetu ispovijed!
  • Petkom u korizmi naš dar u milostinji ide za naš župni Caritas!
  • U četvrtak, 19. ožujka, nakon večernje mise sastanak je župnog Caritasa!
  • U srijedu, 18. ožujka 2020. u 18:00 sati drugi je dio (dan) naše korizmene pastoralne duhovne obnove koju imamo kroz tri srijede pod naslovom: Čudesno otajstvo Presvete Euharistije. Dokumenti II. vatikanskog koncila tumače Euharistiju „izvorom i vrhuncem svega kršćanskoga života“. Euharistija je tema ove korizmene duhovne obnove kako bi svatko u osobnom razmatranju na temelju nekoliko nagovora otkrio koliko je Sv. misa važna kako u osobnom životu, tako i životu cijele župne zajednice.
  • Varaždinski biskup, mons. Bože Radoš izdao je uredbu na dvije stranice o zaštiti i prevenciji protiv zaraze koronavirusom. Uredbe možete pronaći na našoj župnoj stranici u cijelosti.  Za sada se još slave misna slavlja, ali neka vjerska okupljanja izbjegavaju osobe starije dobi koje su slabijega imuniteta, koje imaju simptome infekcije dišnih puteva, osobe koje su bile na zaraženim područjima. Takve ne veže obaveza sv. mise i neka se takve osobe suzdržavaju od misnih slavlja i vrše pobožnost u svojim domovima. Pričest se podjeljuje samo na ruku i nema „znaka mira“ u misi. Do daljnjega se u crkvenim prostorima ne održavaju župni vjeronauk i bilo kakve pastoralne aktivnosti – župni zborovi, udruge, društva i zajednice! Ukidaju se velike korizmene ispovijedi po župama, već svaki župnik u svojoj župi pojedinačno, ali isključivo u ispovjedaonici ili vanjskom prostoru ili prostoru u kojem ispovjednik i svećenik budu na sigurnoj udaljenosti (1 – 2 metra). Ove uredbe u cijelosti pogledajte na župnoj web stranici!!

OBITELJSKI DAR DAROVALI SU: Ob. Begović, Kr. Tomislava 117a; Ob. Gašparov, G. Karlovčana 30; Ob. Švaco, Kr. Tomislava 89; Ob. Brozović, Kr. Tomislava 40; Ob. Erdec, Đuriševićeva 1; Ob. Rep, T. Ujevića 12; Ob. Stanešić, Kr. Tomislava 96.

ZA RADOVE DAROVALI SU: Ob. Milošević, Severovačka 11; Ob. Dražena Imbriše, I. Gundulića 9; Ob. Bukovčan, B. Jelačića 130; Ob. Begović, Kr. Tomislava 117a; Ob. Konjarek, G. Karlovčana 13; Ob. Severić, Š. Brauna 16; Ob. Švaco, Kr. Zvonimira 16; Ob. Vranić, Basaričekova 117; Ob. Krnjak, I. Mažuranića 18; Ob. Gašparov, G. Karlovčana 30; Ob. Štefanov, Vinogradska 32; Ob. Švaco, Kr. Tomislava 89; Cecilija Barkić, Kr. Tomislava 70; Ob. Plemenčić, Basaričekova 132; Ob. Erdec, Đuriševićeva 1; Ob. Konjarek, A. Šenoe 18; Ob. Rep, T. Ujevića 12; Ob. Stanešić, Kr. Tomislava 96; Jedna obitelj; Jedna osoba.                HVALA SVIM DAROVATELJIMA!

Blok za poruke
Raspored svetih misa
Nedjelja, 15. 03. 2020.
08:00
09:30 Mičetinac
11:00
18:00 
Ponedjeljak, 16. 03. 2020.
NEMA SVETE MISE
Utorak, 17. 03. 2020.
18:00
Srijeda, 18. 03. 2020.
18:00
Četvrtak, 19. 03. 2020.
18:00
Petak, 20. 03. 2020.
18:00
Subota, 21. 03. 2020.
18:00
Nedjelja, 22. 03. 2020.
08:00
09:30 Mičetinac
11:00
18:00
Misao dana

Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu, pa zbog toga umre, umrijet će zbog nepravde što je počini. A ako se bezbožnik odvrati od svoje bezbožnosti što je bijaše činio, pa stane vršiti moj zakon i pravdu, živjet će i neće umrijeti.
Ez 18, 26 - 27


Zašto smo tako zaboravljivi, kada su u pitanju naši osobni grijesi i naše slabosti? A druge neprestano imamo potrebu podsjećati, na njihove trenutke slabosti i grešnosti??

Suci smo drugima, kada prosuđujemo po ljudsku sudu, a ne uzimamo u obzir Božje Beskrajno Milosrđe!
Gospodin ne želi da itko propadne, a mi se tako često, zlurado radujemo propasti drugih...

Pravednik se ne može pozivati na svoju staru pravednost, pravednost koju je onomad vršio...
A grešnik se ne smije bojati, svoje stare grešnosti...

Ali samo ako smo zaista krenuli Putem Gospodnjim - sve mogu u onome koji me jača!

Kratice biblijskih čitanja dana

petak,
1. nedjelja korizme C ciklusa čitanja


Ez 18, 21 - 28
Ps 130, 1 - 8
Mt 5, 20 - 26


Radno vrijeme župnog ureda
UTORAK-PETAK:
08:00 – 10:00

Ponedjeljkom ured ne radi.
Svećenika, osim u uredovno
vrijeme, možete tražiti i poslije
svake Sv. Mise
Misao tjedna

Nedjelja ovog tjedna je 1 nedjelja Korizme, C ciklusa čitanja!

Čemu naš život, u ovom hodu kroz dolinu suza i patnju, koja nas često tišti i kuša?
Pa upravo tome, da kroz prokušanost života donesemo dobar plod. Kao i trs, koji u oskudnoj zemlji donosi bogato vino, a u bogatoj zemlji ulijenjen i trom, donosi loše grožđe, koje zrije lošim vinom.
Čovjek je baš kao trs, posađen u vinograd Milosti Gospodnje, koja nas kuša i traži da donesemo dobar rod.

Srcem vjerujem, dakle oslonjen sam na Gospodina cijelim svojim bićem, a ustima ispovijedam, te djelima potvrđujem svoju vjeru, a tako i donosim dobar plod svoga života i ustrajem u borbama sa napastima i iskušenjima!

Gospodin nam još po Mojsiju poručuje: budimo sveti!
Ne sami po sebi, ne iz svojih snaga. Već odsijevajmo milošću Gospodnjom i budim svjetlo
Svjetla Života!
Ne osvećujmo se ljudima, koji nas povrijede, već ih prepustimo
Sudu Gospodnjem!
Dobro činimo ljudima, koji su stavljeni na put našega života, jer ćemo samo tako moći prepoznati Lice Gospodnje.

Gospodin nam dolazi u onim najmanjima, koje susrećemo. Stoga nemojmo nikoga odbacivati, jer drugi je čovjek, put kojim kročim prema Gospodinu i ostvarenju
Volje Gospodnje, sa mojim životom! Nemojmo ritualizirati vjeru, nego vjeru živimo, a tada će svi naši obredi, koje posvetimo Gospodinu, biti uistinu sveti. Riječ Gospodnja, toliko bogata značenjem, a toliko osiromašena u našem svakodnevnom životu.
Banaliziramo Riječi Gospodnje, pravdajući se zbog svojih odluka i vlastitih planova. A kada smo poslušni Gospodinu, On iznenada Smislom progovara, Smislom koji ispunja naše živote i daje im značenje, puninu onoga što mi možemo biti i postati!
I tek tada molitva Oče naša može izlaziti iz punine našega srca, te više neće biti blebetanje i nabrajanje, već će puninom naše duše odgovoriti Punini Gospodnjeg Poziva nama.

Toliki ljudi danas traže znak i onda su spremni povjerovati. A Gospodin traži da mu prvo povjerujemo, kako bi nam mogao dati znak svoje Ljubavi i Milosti!
Kao Ninivljani. Bog poziva Jonu da ih opomene, kako bi se obratili. Jona sramežljivo ispunja svoju službu. A Ninivljani donose plod svoga obraćenja i svoje vjere.
Gospodin i po nedostojnim svojim slugama, donosi i daruje puninu koju priprema za nas!

Koja će molitva biti uslišana? Na koju molitvu Gospodin odgovara?
Na onu koja je izrečena nesebično, za dobro drugih i povećanje općeg dobra u zajednici svetih, koja je Crkva Katolička.
Za svjedočanstvo onima koji ne vjeruju, Gospodin se proslavlja po nama grešnicima!

I što je u konačnici život? Zašto smo pozvani ustrajati na putu dobra?
Pa život je tajna koju živimo i tajna koju otkrivamo živeći svoj život – otajstvo Milosti Gospodnje!
A Božja je Pravda Konačna, te nitko neće izbjeći Pravednom Sudu Gospodnjem! Sve što činimo u životu, prije ili kasnije doći će na naplatu. Sva naša djela.
Svako dobro, koje činimo iz sebična motiva, ima svoju plaću i kaznu u Vječnosti!
Naša pravednost uvijek mora biti nova i svježa. Nikada zapostavljena, ni u kut smještena. Uvijek ispred nas kao Gospodnja nagrada, ustrajna života.
Gospodin je samoga sebe vezao obećanjem, uz Savez koji je sklopio sa Crkvom. Ali od nas traži poslušnost, poniznost i ustrajnost!

Ljubav prema onima, koji nas mrze i proklinju.

Kontakt župe
vlč. Marko Rac, župnik
Rkt. Župni ured Sv. Jurja mučenika
S. Radića 5, Đurđevac
Tel/fax: 048/ 813-430
Slika sv. Jurja
Sveci.net