Druženje župljana nakon svete mise

Došašće je vrijeme u crkvenoj godini kad se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovinu Božića. Vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem. U našoj župi, već drugu godinu za redom, svaku subotu, nakon slavljenja Svete mise zornice, u župnoj dvorani organizirano je druženje za sve župljane. Uz topli čaj, kuhano vino, kolače i peciva, župljani su imali priliku, zajedno sa svećenicima, razbuditi se, razgovarati i širiti zajedništvo. U ovom predblagdanskom ozračju, dok oko sebe vidimo okićene ulice, trgove i kuće, ne smijemo izostaviti naša srca i duše. Nastojimo ih kititi zajedništvom, prijateljstvom, dobrotom, međusobnim poštovanjem i razumijevanjem. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, ili na bilo koji način pomogli u pripremama oko druženja, kao i svima Vama koji ste odvojili svoje vrijeme i svojom prisutnošću uljepšali subotnja jutra.

Raspored svetih misa
Nedjelja, 02. 08. 2020.
08:00
09:30 Mičetinac
19:00
Ponedjeljak,03.08.2020.
NEMA SVETE MISE
Utorak, 04. 08. 2020.
08:00
Srijeda, 05. 08. 2020.
08:00
Četvrtak, 06. 08. 2020.
08:00
Petak, 07. 08. 2020.
08:00
Subota, 08. 08. 2020.
08:00
Nedjelja, 09. 08. 2020.
08:00
09:30 Mičetinac
19:00

 

Kratice biblijskih čitanja dana – Utorak

 

utorak 4. 8.

 

______

 

Jr 30, 1 – 2. 12 – 15. 18 – 22

Ps 102, 16 – 21. 29. 22 – 23

Mt 15, 1 – 2. 10 – 14

 

 

Citat Svetog pisma – Utorak

27 Isus im odmah progovori:

»Hrabro samo!

Ja sam! Ne bojte se!«

Misao dana – Utorak

 

Zbog našeg bezboštva

pogađaju nas mnoge rane,

problemi koji nam nisu jasni.

Ali vrijeme je da pogledamo

u svoje srce i priznamo,

koliko smo zapravo grešni i slabi…

 

_____________

 

Gospodin Bog nas opominje,

ne kako bi nas upropastio,

već kako bi nas pozvao u život!

Ne boj se! Vjeruj!

 

Svetac dana – Utorak
Misao tjedna


Nedjelja ovog tjedna je
18 NEDJELJA KROZ GODINU
A ciklusa čitanja!

Svi koji Gospodina tražite, dođite Gospodinu. Pa i ako u ovom trenutku, ne razumijemo sve što Gospodin donosi i što Gospodin jest.
Nitko neće biti spašen po znanju i spoznaji, već smo svi spašeni po Milosti Kristovoj. Ne zato što razumijemo teologiju, to je od onih kojima je dan, dar upravljanja i poučavanja u vjeri, već zato što živimo otajstvo Ljubavi Gospodnje, koja se prepoznaje po Milosti i vjeri.
Milosti Gospodnjoj i vjeri ljudskoj, vjeri svakoga od nas.
Isus hrani mnoštvo, isprva neznatnim darom ljubavi, darom koji postaje hrana mnogima. Mnogi se proroci osjećaju nervozno, kada moraju prorokovati obraćenje. Zato je lakše prorokovati, ono što narod želi čuti.

I tako prorok postaje političar, koji mnogo obećava, ali malo daje i ostvaruje. Takvo je proroštvo, kao i politička maksima:
'politika je umijeće odgađanja donošenja odluka, sve do te trenutka, kada te odluke, ne postanu potpuno irelevantne i nevažne'.
Prorok koji ohrabruje narod u zloći, odgovarat će za svako svoje proroštvo, jer svako je to proroštvo djelo ljudsko, a ne Božje.
To ne znači da prorok nužno mora biti negativan, štoviše. Prorok je pozvan paliti svijetlo, u svim tamama čovjekova srca i čovjekova života.
Prorok današnjice, mora znati odvagnuti, svo zlo koje je sveprisutno, od eutanazije, abortusa, do političkih prijevara i interesnih lobija. Od nepravde kojom se siromaha, još više osiromašuje, a utjecajna i bogata, čini nepravedno još bogatijim.

Pri tom uvijek moramo biti svjesni.
Isus nas ne upropaštava,
Gospodin Bog nas ne kažnjava, pozvani smo biti sveti i živjeti puninu.
A svaki je naš promašaj ujedno i kazna i 'sudbina' koju si sami pišemo, i koju gradimo životnim odlukama svakoga dana.
Jer slobodna smo bića i sami krojimo, kako ćemo se odnositi prema svemu što nam se dešava, prema svemu za što se opredjeljujemo.
U svim olujama života, uvijek se možemo osloniti na Pravednog Gospodina Boga, koji nas štiti i čuva u olujama, ali samo ako mu se obratimo.
Nema automatizma u vjeri.
Nema ispunjavanja kartica, na koje se možemo pozivati kada zagusti.
Nema onoga: ja sam ti Bože dao ovo, ovo, i ovo, pa sada očekujem da me uslišaš. Ono što mi činimo u vjeri, rad je na sebi, mogućnost da bolje čujemo Božji glas, nadahnuće i usmjerenje. Ne kupovina Božje pažnje i naklonosti.
Vjerujmo Gospodinu, pa i kada nas obuhvate oluje života, ne vičimo tada, kako nema Gospodina, već budimo zahvalni, da nismo u težoj i goroj situaciji. Gospodin je uz nas i kada nam je teško.
Zahvalni budimo Gospodinu, koji nas vodi u olujama života!

Oslonimo se na Ljubav Gospodnju, ali ju nemojmo iskušavati, nemojmo biti nevjerni, nego vjerujmo da nas Gospodin Ljubavlju spašava!
Iz daljine, u koju smo mi pobjegli pred Gospodinom, skrivajući svoje grijehe i slabosti, Gospodin nas poziva i grli ljubavlju.
Sjetimo se kada idemo na sakrament pomirenja, osjećamo se nelagodno, ljudi kažu što ću ja priznavati svoj grijeh drugom čovjeku. A Isus je darovao taj put, nama vjernicima, kako bismo čistili dušu svoju, kako bismo priznavali svoje terete, te kako bi nas Gospodin, po vjernom i ljubljenom svom službeniku, očistio i darovao nam novu priliku.
Nemojmo se bojati ispovijedi – strahujmo, zbog svojih grijeha!

Preobraženje Gospodnje pred vjernim učenicima – Petar Stijena; Jakov – Stariji brat Zebedejev, mučenik; Ivan mlađi brat Zebedejev, evanđelist; a braću Zebedejeve sam Gospodin zove 'Sinovima groma', zbog njihove vatrene naravi, otkriva nam Gospodina kakav On i jest –
u Slavi Nebeskoj.
Svjedočanstvo onima koji su pozvani ohrabrivati, svoje sestre i braću u vjeri, jako je važno. Jer svjedočiti može samo onaj čovjek, koji je i sam osvjedočen u Ljubav Kristovu i Ljubav Božju, koja nam je darovana i ponuđena. Učenik vjere mora biti osvjedočen u vjeri.

I tako stižemo do one tvrdnje Gospodina Isusa, tvrdnje koju nam nije uvijek lako ni progutati, ni shvatiti, ni živjeti. Odreći se samoga sebe, još nam je donekle i jasno.
Kao proroci Gospodnji, mi smo pozvani nestajati u Riječi Božjoj, koja se proslavlja, ali ne po našim zaslugama, ni po našoj veličini, umješnosti ili blagoglagoljivosti.
Riječ Gospodnja snažnije odjekuje, kada ju donose oni koji nemaju umješnosti i tehnika govorništva, ali ipak dodiruju ljudska srca samom snagom Objavljene Riječi.
Uzeti križ čini nam se kao najjednostavnija stvar, jer to je moj život, ali toliko je mrmljanja, odbacivanja tereta, zamjerki Bogu, što nam sve u životu ne ide po nekoj zamišljenoj lakoj liniji, koja nas po nama sigurno vodi u nebo.
Pitam se gdje bismo završili??

Sjetimo se samo – propada onaj, čija duša nije pravedna, a pravednik će od svoje vjere živjeti.
Pravda je kategorija Božje Istine, odgovor Božji na našu vjernost. Pravda stupa pred Gospodinom, a plod pravde uvijek je mir.

Blok za poruke
Radno vrijeme župnog ureda
Kontakt župe
vlč. Marko Rac, župnik
Rkt. Župni ured Sv. Jurja mučenika
S. Radića 5, Đurđevac
Tel/fax: 048/ 813-430
Slika sv. Jurja
Sveci.net